Tot op het laatst speelden bezwaren over parkeren. (Foto: Jan Frensen)

Oegstgeest stemt in met bestemmingsplan De Geesten

De gemeenteraad van Oegstgeest is zoals verwacht akkoord gegaan met het herstelbesluit van het bestemmingsplan van De Geesten. Met uitzondering van de fracties van Hart voor Oegstgeest en BVNL stemde de gehele gemeenteraad voor het voorstel, dat er kwam na een uitspraak van de Raad van State, die de gemeente opriep een aantal zaken aan te passen en verder toe te lichten.

Tot op het laatste moment waren er veel zorgen over parkeren in het gebied nabij kasteel Endegeest. Tegenstanders zijn bang voor ruim 300 parkeerplaatsen in het parkachtige gebied. “Dat zijn bijna twee voetbalvelden”, zei Joost Geluk van actiegroep stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten destijds. Een motie van de VVD moest donderdag de hekken sluiten rond het herstel van het bestemmingsplan. Het beschikbaar maken van het nabijgelegen parkeerterrein naast de voormalige Julianaschool voor parkeerders die zich rond het kasteel zouden gaan vestigen wist de meeste partijen in de raad te bekoren.

Een eerdere motie om het aantal parkeerplaatsen op het parkeerterrein in te perken en het te vergroenen kwam hierdoor te vervallen. Coalitiepartijen PrO en D66, die voorstander waren van het vergroenen van het parkeerterrein gingen hiermee akkoord, maar wel onder de voorwaarde dat dit ten goede zal komen van het groen bij het kasteel.

Gunnen
Twee wijzigingsvoorstellen van coalitiepartij HvO werden door het grootste deel van de andere partijen afgewezen. Een gemiste kans, aldus HvO-fractievoorzitter Rosdorff. “Uiteraard heel teleurstellend. De concessies die gedaan zijn aan de ruimtelijke kwaliteit zijn zó groot. Daar maken wij ons oprecht zorgen over.”

“De Raad van State heeft het hardste geoordeeld over de ruimtelijke aanvaardbaarheid. Daar wordt nu niets aan gedaan”, aldus Rosdorff. En ook het parkeren blijft een zorg van de partij. “We hebben als gemeenteraad het gebied gekwalificeerd als de groene parel van Oegstgeest, en dat wordt nu één grote parkeerplaats. Dat gun je Oegstgeest toch niet?”

Fractievoorzitter Karin Rosdorff in gesprek met verslaggever Jan Frensen over het aannemen van het herstelbesluit De Geesten.

Blij
Wethouder Bus is blij dat het langlopende dossier De Geesten met het instemmen van de gemeenteraad eindelijk de laatste horde bereikt. Alleen de Raad van State hoeft nog akkoord te gaan met het nieuwe voorstel. Als dat gebeurt wordt het bestemmingsplan onherroepbaar. “Nu hopen dat ze op redelijk korte termijn een uitspraak doen.”

Bus is vol vertrouwen dat de Raad van State akkoord gaat, maar hier waren bij partijen in de Raad wel zorgen over. Hart voor Oegstgeest vindt het aangepaste voorstel sowieso ontoereikend. “De Raad van State heeft ons gegund om de rammelende motivatie te verbeteren. Wij vinden dat dit onvoldoende is gebeurd.”

Wethouder Bus over het aannemen van het herstelbesluit De Geesten.

Marginaal
Ook het CDA, dat uiteindelijk wel voorstemde, vroeg zich af of de wijzigingen wel gaan voldoen. “Het college heeft voor een marginale aanpak gekozen, om zo dicht mogelijk bij het originele bestemmingsplan te blijven”, zegt Tobias van der Hoeven. “Op zich logisch: maar de Raad van State heeft hard geoordeeld. Het is goed om ons af te vragen of de aanpak niet té marginaal is geweest.” De partij wilde van de wethouder weten of het college overtuigd is dat de aanpassingen voldoende zijn voor de Raad van State. Dat bevestigde de wethouder.

Het door de gemeenteraad aangenomen plan gaat nu terug naar de Raad van State. Hier kunnen binnen vier weken nog bezwaren op ingediend worden. Hierna neemt het orgaan een eindbeslissing.

 

 

 

 

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×