Leonardo viert met het Nederlandse team de overwinning op Frankrijk. (Foto: Bizzi Team)

Leids schermtalent nuchter na jeugd-EK: 'School komt op de eerste plaats'

Het Leidse schermtalent Leonardo Bentivogli (16) is niet helemaal tevreden na het Europees Jeugdkampioenschap. Op 22 februari eindigde hij op het individuele onderdeel slechts in de middenmoot, maar twee dagen later maakte hij dat met het Nederlandse team weer een beetje goed. “We moesten tegen Frankrijk, één van de beste schermlanden ter wereld, en we hebben ze uitgeschakeld.”

Leonardo’s favoriete schermwapen is de degen. “Je kunt ook schermen met de floret of de sabel”, legt hij uit. “Ik vind de degen het leukst, omdat je daarmee het hele lichaam mag raken en ook geen voorrangsregels hebt. Het is gewoon steken waar je steken kan en een punt telt altijd.”

‘Ja ja’
De liefde voor schermen begon al op jonge leeftijd. “Toen ik negen was zat ik bij mijn oma de Olympische Spelen te kijken. Daar zag ik toevallig een schermwedstrijd en toen wist ik: dit wil ik ook.” Zijn ouders waren niet direct enthousiast: “Ik vroeg of ik van voetbal af mocht en op schermen mocht gaan. Ze zeiden wel ‘ja ja’, maar ze hoopten eigenlijk dat ik het zou vergeten.” Leonardo vergat het niet, dus hij ging toch schermen. De rest is geschiedenis.

Hij kwam terecht bij de Zaal Treffers, de Leidse schermvereniging. “Dat is één van de beste schermclubs van Nederland”, vindt Leonardo. “We spelen daar met Italiaanse, Franse en Hongaarse technieken. Dat zijn de drie grootste schermlanden ter wereld.”

Saudi-Arabië
Toch verhuisde hij aan het begin van dit schooljaar naar Italië. “Daar kan ik veel meer leren over schermen dan in Nederland. De coaches hier hebben ook Olympiërs getraind en deelnemers aan WK’s. Daar kan ik dus heel veel van leren.” Een ander voordeel is de vollere speelkalender: “Ik kan nieuwe technieken uitproberen op de grote toernooien hier. Dan ben ik beter voorbereid op EK’s en WK’s.”

Het volgende doel is het WK onder 17 jaar. “Dat is al in april, in Riyad in Saudi-Arabië. Ik hoop dat we daar als team net zo sterk zijn als op het EK en dat ik individueel nog kan verbeteren.”

School
De droom voor Leonardo’s schermcarrière is natuurlijk de Olympische Spelen. “Dat is voor bijna alles sporten het grootste doel.” Toch is dat nog ver weg. “Ik bekijk het stap voor stap. Ik richt me eerst op het WK in april, en daarna ga ik overstappen naar de junioren. In die nieuwe leeftijdscategorie hoop ik me ook weer met de besten te kunnen meten.”

Schermen lijkt soms wel het belangrijkste in het leven, maar dat is toch niet zo. “School komt natuurlijk altijd op de eerste plaats. Maar schermen komt wel direct daarna.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×