Perzische rijst met kruidige vulling
Perzische rijsttaart met kruidige vulling. (Foto: Peterlien Soels)

Koken zonder Dieren: Perzische rijsttaart met kruidige vulling

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van communicatieadviseur en klimaatburgemeester van Leiden, Peterlien Soels.

“In aanloop naar de Week zonder Vlees en Zuivel van 4 tot 10 maart, maakte ik met dit gerecht een uitstapje naar de Iraanse keuken. De Midden-Oosterse keuken maakt naast rijst ook veel gebruik van groenten en heerlijke, geurige kruiden. De kastanjechampignons in dit plantaardige gerecht zorgen voor de nodige eiwitten. Ik had nog nooit van zuurbessen gehoord. Deze zijn te koop in Turkse of Marokkaanse winkels in Leiden. Ik heb genoten van de smaken en vond de hartige en zoete combinatie echt verrassend en super lekker.”

Ingrediënten voor 4 personen:
350 gram voorgekookte rijst
2 zakjes saffraanpoeder
500 gram kastanjechampignons
3 aubergines
2 tenen knoflook
0,5 eetlepel kurkuma, cayennepeper, kaneel en korianderzaad
zonnebloemolie en olijfolie
150 gram gepelde pistachenoten
100 gram zuurbessen
2 eetlepels suiker
zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 150 graden. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, giet de rijst af en laat hem dan rustig nagaren met de deksel op de pan. Los in 100 ml water de saffraanpoeder op en roer even goed door. Snijd de kastanjechampignons en de aubergines in blokjes. Bak de aubergines zacht in een pan met hete zonnebloemolie. Ze moeten door en door gaar worden.

Bak de kastanjechampignons in de olijfolie lekker aan en gaar. Voeg daarna de specerijen eraan toe en roer goed door. Als de aubergines gaar zijn (na zo’n 20 minuten) kun je de blokjes even laten uitlekken en daarna bij de paddenstoelen voegen en doorroeren tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Schenk je bakje met saffraanwater voorzichtig en in streepjes over de rijst. Zo ontstaat er witte en gele rijst in de pan. Laat de rijst even staan, roer niet meteen door.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep de helft van de rijst onderin de vorm en druk goed aan. Schep vervolgens het paddenstoelen/auberginemengsel eroverheen en verdeel over de rijst. Schep de andere helft van de rijst er bovenop en druk goed aan. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet in de oven voor 20 minuten.

Ondertussen maak je de topping. Bak de zuurbessen en de pistachenoten samen in een beetje olijfolie. Als de geuren vrijkomen, doe je de twee eetlepels suiker erbij. Laat de suiker even goed smelten en zich vermengen met de zuurbessen en de pistachenoten. Zet het vuur dan uit.

Haal de schaal uit de oven, verdeel de topping erover en serveer eventueel met een frisse, eenvoudige salade van bijvoorbeeld komkommer, kerstomaatjes, bosuitjes, olie, azijn en sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×