Tentoonstelling Thread Roots van Kimsooja in Museum De Lakenhal. (Video: Gerry van Bakel/foto's: Emile van Aelst)

Textielkunstwerken Kimsooja komen thuis in Museum De Lakenhal

Voor de deur van Museum De Lakenhal staat al een Kimsooja. De verlichte bogen die de oevers van de Oude Singel en de Oude Vest verbinden als ware ze met naald en draad aan elkaar gestikt. Binnen is nu een tentoonstelling van de Koreaanse kunstenares die veel met textiel werkt. “Het is alsof mijn werk hier een thuis heeft gevonden”, zegt Kimsooja.

De bogen over het kanaal maakte Kimsooja een paar jaar geleden in opdracht van het Lucas van Leydenfonds. In die tijd leerde ze de stad Leiden kennen en Museum De Lakenhal. “Ik zie de kanalen als een weefwerk in Leiden. Mijn bogen verbinden de verschillende delen van de stad met elkaar.”

Supertrots
Conservator hedendaagse kunst Nicole Roepers is supertrots dat Museum De Lakenhal als eerste Nederlandse museum een solotentoonstelling van Kimsooja kan presenteren. “Een voormalig keuringsgebouw van laken is natuurlijk een zeer toepasselijke plek voor het werk van Kimsooja en voor haar een motivatie om met ons te werken.” De tentoonstelling heet Thread Roots.

In het museum toont Kimsooja ook twee films over oude ambachten. Ze reisde de hele wereld over om mensen vast te leggen die met textiel werken. “Het zijn hele mooie films”, zegt Roepers, “met veel oog voor detail. Niet kunstzinnig gefilmd, maar Kimsooja laat de mensen zien in hun eigen omgeving terwijl ze aan het werk zijn. Zonder uitleg of voice-over. Je hoort bijvoorbeeld alleen het getik van de naalden.”

Handschoentjes
Geïnspireerd door de Leidse lakenindustrie zoals die in de Lakenhal wordt getoond, maakte Kimsooja speciaal voor deze tentoonstelling stalen van textiel uit haar eigen archief. En bij uitzondering mogen bezoekers zelf door die stalen heen bladeren. Mits ze handschoentjes aantrekken.

Een terugkerend element in het werk van Kimsooja zijn de bottari’s. Bundels stof die met een dubbele knoop bij elkaar worden gehouden. Roepers legt uit dat in Korea jonge mensen een bedsprei meekrijgen als ze op zichzelf gaan wonen. “Vaak heeft hun moeder of oma er nog iets persoonlijks op geborduurd. In die sprei worden persoonlijke bezittingen gedaan en vervolgens neem je dat je hele  leven mee. Het staat symbool voor verplaatsen, migratie en een thuis vinden. Dat kan vrijwillig zijn of omdat mensen moeten vluchten.”

Vlas
In de oude zalen van de het museum liggen bundels van kleurrijke Koreaanse bedspreien, in het nieuwe Van Steijngebouw komen de bottari’s terug in in zaal 2 in een neutrale tint. Het linnen voor zowel de stof als de canvassen in deze zaal, komt van vlas dat Kimsooja liet groeien in Zweden.

De tentoonstelling Thread Roots in Museum De Lakenhal is te zien tot en met 21 juli.

 

 

 

 

 

 

 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×