Lies van Aelst hier bij de uitslagenavond van de provinciale verkiezingen in 2019. (Foto: Chris de Waard)

Lies van Aelst (SP) na 17 jaar weg uit Provinciale Staten Zuid-Holland

Fractievoorzitter Lies van Aelst van de SP Zuid-Holland verlaat de provinciale politiek. In de Statenvergadering van 6 maart neemt ze na zeventien jaar afscheid van Provinciale Staten. Ze is inmiddels benoemd in de Eerste Kamer als opvolger van Tiny Kox en is daar met haar 35 jaar met afstand de jongste senator.

“Het is met een lach en een traan dat ik afscheid neem van mijn fantastische fractie”, zegt Van Aelst zelf over haar naderende vertrek. “Mensen die op elk uur van de dag klaar staan om het leven van de Zuid-Hollanders een beetje beter te maken en die consequent opkomen voor de bescherming van mens, dier en milieu. Dat is de traan. Tegelijkertijd heb ik ontzettend veel zin om aan de slag te gaan in de Eerste Kamer.”

Naast haar activiteiten als lid van Provinciale Staten is Van Aelst directeur van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies. Dat ook nog combineren met de Eerste Kamer zit er niet in. “Als ik iets doe, wil ik dat ook goed doen en er volledig voor gaan. Maar het is met een gerust hart dat ik vertrek, want met Iris van de Kolk krijgt de Statenfractie er een prima vervanger voor terug.” Van de Kolk deed al veel ervaring op in de gemeentelijke politiek in Alphen aan den Rijn.

Zaken waar Van Aelst zich met veel vuur voor heeft ingezet in de Staten waren onder meer het openbaar vervoer en bijvoorbeeld de acties tegen de vervuiling door Chemours. “Het openbaar vervoer moet een volwaardig alternatief worden voor de auto. Als dat niet lukt loopt de boel gierend vast in het land. Dat vergt nog een heleboel inzet van de SP, want bij andere partijen blijft het helaas veelal bij woorden”, zegt Van Aelst terwijl ze terugblikt op haar lange politieke carrière bij de provincie. “En Chemours maakt enorme winsten over de ruggen van mens, dier en milieu. Het is mooi dat daar nu eindelijk beweging in lijkt te komen, maar we staan pas aan het begin.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×