De jaarlijkse Geuzenintocht. (Foto: Emile van Aelst).

Studenten onderzoeken Leidens Ontzet met project 'Sporen van Drie Oktober'

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden, Leidens Ontzet. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft Leiden Kennisstad samen met onderwijsinstellingen en de 3 October Vereeniging het project Sporen van Drie Oktober opgezet.

In samenwerking met andere studenten en instellingen waaronder het mboRijnland en de 3 October Vereeniging onderzoeken geschiedenisstudent Alexander Nuijten en archeologiestudent Kim Taal de historie van het Leidens Ontzet. Ze willen de geschiedenis van de bevrijding kenbaar en toegankelijk maken. “Er is heel veel zichtbaar uit 1574, lokale mensen weten deze wel te vinden. Maar de niet-locals weten dit niet, daarom proberen wij die sporen weer zichtbaar te maken”, vertelt Taal.

De studenten onderzoeken verschillende aspecten. Taal onderzoekt wat de neerslag was 450 jaar geleden en Nuijten wat de wetten waren in die tijd, maar beiden zijn vooral op één plek te vinden. “Wij zitten vooral in het archief, we lezen heel veel. Zowel oude archiefstukken als eerdere onderzoeken over Leidens Ontzet. Dus we besteden onze tijd vooral binnen, helaas niet wandelend door de stad”, zegt Nuijten.

Studenten Alexander Nuijten en Kim Taal vertellen in Sleutelstad Nieuws over Sporen van Drie Oktober.

Sneeuwballen
In het archief graven de studenten veel informatie op, een voorbeeld hiervan is de plek waar de Geuzen de stad binnen kwamen. “Dat is wel het meest legendarische spoor van het Leidens Ontzet. Dit is bij de brug bij de Vliet, waar ook het archief zit waar wij veel onderzoek doen. Dat komt dan heel mooi samen”, vertelt Nuijens. Maar minder bekende weetjes komen ook naar boven. “Toen het sneeuwde in 1574 waren er kinderen sneeuwballen aan het gooien, het stadsbestuur was hier niet blij mee en voerde hier een wet tegen in.”

Het doel van het onderzoek: informatie over Leidens Ontzet toegankelijk maken voor het publiek. Daarom werken de studenten samen met het Leidsch Dagblad. Ruurd Kok schrijft maandelijks een kroniek waarin wordt vertelt wat er zich die maand 450 jaar geleden afspeelde in Leiden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een documentaire over de sporen van drie oktober.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×