Observatietoren Oude Sterrewacht. (Foto: Cor Klein)

Observatietoren Oude Sterrewacht krijgt nieuwe muurformule

Binnenkort zal een nieuwe muurformule de ronde observatietoren van de Oude Sterrewacht sieren. De formule heeft betrekking op het licht dat niet zichtbaar is, maar alleen via radioastronomie kan worden waargenomen. De formule zal worden aangebracht door Judith van der Meer, in Leiden onder andere bekend van haar schildering van de vier jaargetijden in de Haagwegtunnel en de geschilderde voorstelling van dieren in de Ridderspoortunnel in de Merenwijk.

Het was Robbert Dijkgraaf, toen nog geen minister maar hoogleraar natuurkunde, die eind 2015 de eerste muurformule op de buitenmuur van Museum Boerhaave onthulde. Inmiddels prijken er negen wetenschappelijke formules op evenzovele Leidse gevels. Bij Sleutelstad Cultuur vertellen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen, de initiatiefnemers van de muurformules, dat de tiende formule zal worden aangebracht zodra het weer het toelaat en de temperatuur hoog genoeg is.

Tegenbeeld
De inspiratie voor de formules vindt zijn oorsprong in de Leidse muurgedichten, een initiatief van Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins van de Stichting Tegenbeeld. Zij hebben er, met hun in 1992 gestarte project, voor gezorgd dat er meer dan honderd gedichten in tientallen talen op Leidse gevels zijn aangebracht.

Waarneming
Van Vulpen zegt de meeste van die gedichten niet te kunnen lezen omdat hij de betreffende taal niet beheerst. “Maar ik ervaar dat het een gedicht is, waarbij de dichter een waarneming of gevoel heeft willen overbrengen. Wij natuurkundigen kijken naar de natuur en beschrijven wat we waarnemen. Ook wij willen dat delen met een breed publiek en doen dat in onze taal, de wiskunde. En ook al begrijp je die taal niet, je wordt misschien wel nieuwsgierig naar de geformuleerde natuurkundige verschijningen.”

Van der Molen vult aan dat ook de artistieke wijze waarop zo’n natuurkundige wet op een gevel is geformuleerd uitnodigt om er meer over te weten te komen. “Je kunt daarvoor de website www.muurformules.nl raadplegen, daar staan alle muurformules vermeld met locatie en nadere toelichting. En op ‘IZI Travel’ vind je een audiotour die je meeneemt langs de betreffende locaties.”

Van Vulpen en Van der Molen, beiden natuurkundige, geven incidenteel ook zelf rondleidingen langs de muurformules.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×