Een schetsontwerp voor een deel van de invulling van het Energiepark. (Foto: Chris de Waard)

Inzichten over participatie tussen gemeente en participatieplatform 'onverenigbaar'

Er zijn tussen de Ontwikkelcombinatie Energiepark (OCE) en het Participatieplatform Energiepark (PPE) onoverbrugbare verschillen van inzicht over de invulling van de participatie rond de ontwikkelingen in het gebied tussen de Langegracht en de Maresingel. Dat schrijft wethouder Van Delft in een brief aan de gemeenteraad. Ze reageert daarin op het staken van de activiteiten van het participatieplatform. Dat gooide vorige week de handdoek in de ring en wil niet langer meepraten over de invulling van het Energiepark.

Volgens Van Delft is er de afgelopen periode door de gemeente Leiden, de ontwikkelaar en het participatieplatform hard gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst waarin zou worden vastgelegd op welke manier de verschillende partijen mee zouden denken. “Tijdens het vormgeven van deze overeenkomst zijn echter ook verschillen van visie rondom de nadere invulling van de participatie in deze fase van het project Energiepark ontstaan, die helaas onverenigbaar blijken”, aldus de wethouder.

Volgens Van Delft zijn inmiddels de nodige uitgangspunten vastgesteld, waardoor er in de komende fase van de ontwikkelingen in het gebied minder ruimte overblijft voor inspraak en participatie. “Een zoektocht naar de juiste balans hiertussen volgde. De gemeente heeft in overleg met OCE een bespreekvoorstel aan het participatieplatform gedaan. Helaas heeft dit geleid tot het besluit van het PPE om per direct te stoppen met haar werkzaamheden.” Van Delft zegt dat besluit te betreuren, maar wel te respecteren. “Tegelijkertijd moet ik constateren dat we al twee jaar met elkaar aan het praten zijn en lang niet alles altijd goed is gegaan.”

Alternatief
Ondanks het opstappen van het PPE vindt Van Delft dat de participatie over de herontwikkeling van het Energiepark de afgelopen tijd ook veel heeft opgeleverd. “Deze unieke vorm van participatie heeft geleid tot een breed gedragen door de raad vastgesteld bestemmingsplan in een complexe binnenstedelijke herontwikkeling en de betrokkenheid van de deelnemers.”

De gemeente gaat nu op zoek naar een alternatief voor de participatie ten behoeve van de rest van het project Energiepark. “Ik hecht veel waarde aan de inzet en de reeds bereikte betrokkenheid van de omgeving en belanghebbenden. Deze betrokkenheid zou ik willen continueren en ik zal zoeken naar een vorm die hierbij past.”

Leiden Maatschappij Politiek Toekomst Energiepark Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×