Delen van Voorschoten zitten in het donker. (Foto: Voorschotense Krant)

Deel straatverlichting in Voorschoten al wekenlang kapot

Wie in het donker over de Zwaluwweg, de Koninklijke Marinelaan of de Oranjeboomstraat rijdt, moet tegenwoordig een zaklamp meenemen. De straatverlichting is al weken kapot, klachten van bewoners helpen niet. En zo zijn er nog meer plekken in het dorp waar het aardedonker is. “We hebben te kampen met flinke uitval van de straatverlichting. Als gemeente zijn we daar ook niet blij mee”, zegt wethouder Schokker. Maar de invloed van de gemeente is helaas beperkt, zo legt de wethouder uit.

“Er zijn veel plekken in Nederland waar deze problemen spelen voor wat betreft de stroomvoorziening”, vervolgt Schokker. “Dan zijn we afhankelijk van de expertise van Liander. Ik heb regelmatig overleg met de organisatie en we hopen dat de problemen nog deze maand kunnen worden opgelost.”

Graafwerkzaamheden
Oorzaak is onder andere de vele graafwerkzaamheden het afgelopen jaar voor bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel. “Bij graafwerk bestaat altijd het risico dat storingen in elektriciteitskabels optreden. Worden kabels geraakt, dan worden die ter plekke gerepareerd. Maar een storing kan ook veel later optreden of op een andere plaats dan waar wordt gewerkt. De kabels onder de grond volgen namelijk een hele route. In dat geval moet een meetwagen eerst opsporen waar de storing zit, voordat die kan worden verholpen.”

Storing
De gemeente is eigenaar van de lantaarnpalen. Als het bij een storing om een lamp gaat, wordt die door de gemeente gerepareerd. “Maar zit de storing in de stroomtoevoer, dan wordt Liander ingeschakeld. Reparatie kan soms niet direct bijvoorbeeld omdat de grond open moet, er te weinig personeel is of ergens anders een storing is die meer haast heeft zoals woningen die geen stroom hebben. Met het huidige personeelstekort bij Liander houden de problemen bij het herstel echter aan.”

Klachten
In het dorp wordt flink geklaagd over de slechte verlichting. “En op onze klacht krijgen we wel een vriendelijk bedankberichtje maar verder gebeurt er niks”, zegt een bewoner op sociale media. “Het is ook gewoon gevaarlijk”, zegt een andere bewoner. “We moeten wel onze huizen verlichten om inbraken tegen te gaan maar tegelijkertijd nodigt de defecte straatverlichting inbrekers juist weer uit.”

Wethouder Schokker in gesprek met Marjolein Altena van Sleutelstad.

 

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×