Vattenfall gaat een energiecentrale bouwen in het Leiden Bio Science Park. Het gaat om een warmteoverdrachtstation (WOS) en een zogenoemde piek- en back-upinstallatie die wordt gebouwd in de oksel van de A44 en de Tjalmaweg naar Katwijk. De gemeente Leiden heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Vattenfall.
De WOS wordt aangesloten op het bestaande warmtedistributienet aan de Plesmanlaan. In strenge winters kan ook de piek- en back-upinstallatie worden bijgeschakeld om de stad van warmte te voorzien. Dat is alleen nodig als WarmtelinQ niet voldoende capaciteit kan leveren. Volgens berekeningen van Vattenfall levert de back-upinstallatie slechts tien procent van de jaarlijkse warmtevraag. De bouw van de energiecentrale begint al dit jaar en in 2027 moet hij helemaal operationeel zijn.
Links de piek- en back-upinstallatie, in het midden de ketelinstallatie en rechts het warmteoverdrachtstation dat Vattenfall gaat bouwen in het LBSP.
De piek- en back-upinstallatie is gasgestookt, maar wordt technisch voorbereid om ook op groene waterstof te kunnen draaien. Momenteel zijn er nog geen duurzame alternatieven voor gas, maar Vattenfall verwacht dat daar in de toekomst verandering in komt. “Het nationale waterstofnetwerk van Gasunie komt in de buurt van Leiden en vormt op termijn een reële optie”, zo schrijft de energiemaatschappij in een brief aan de gemeente Leiden.
Wethouder Yvonne van Delft over de nieuwe centrale die Vattenfall gaat bouwen langs de A44.
Voor het nieuwe warmtenetwerk rond de centrale moeten ook allerlei leidingen worden aangelegd. Daarover voert de gemeente nog overleg met alle betrokken partijen en grondeigenaren, zoals de Universiteit Leiden, het Leiden Bio Science Park en Vattenfall. Ook de gemeente Oegstgeest is bij het project betrokken en heeft onder andere meegedacht over het ontwerp van de centrale. Dat wordt een flink gebouw met een silo, maar past door het ontwerp volgens wethouder Van Delft goed in de omgeving.
Bij de inpassing van de centrale wordt ook gekeken naar een biodiverse inrichting van de omgeving. Zo komen er een plas-drasgebied en kruidenrijke bermen en krijgt de centrale zelf een mos-sedumdak. Langs het tracé van de leidingen worden ook bomen gekapt. Die worden elders in het gebied gecompenseerd.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907