(Foto: Pixabay)

Leids onderzoek naar verband invasieve waterplanten en muggen

De Leidse onderzoekers Emily Strange en Michiel Veldhuis onderzoeken of er een verband is tussen de toename van drijvende waterplanten die van oorsprong niet uit Nederland komen en muggen. “Dit onderzoek moet duidelijkheid scheppen over hoe we kunnen voorkomen dat muggen ziektes zoals malaria verspreiden en wat deze planten betekenen voor de biodiversiteit.”

Invasieve waterplanten, zoals bepaalde soorten kroos, zijn planten die geïmporteerd worden uit landen als Zuid-Afrika of die in Nederland worden gekweekt en op deze manier, bedoeld of onbedoeld, in de Nederlandse wateren terechtkomen. “Deze planten kunnen zich soms enorm snel verspreiden en zo voor schade zorgen in de natuur. Het behoeft geen uitleg dat dit soort planten bij uitstek een aantrekkelijke plek zijn voor muggen”, vertellen de onderzoekers.

eDNA
Strange en Veldhuis willen daarom onderzoeken wat het verband is tussen de waterplanten en deze insecten. Lang werd gedacht dat bepaalde invasieve waterplanten het muggenaantal  juist terug zouden dringen, maar het lijkt erop dat het tegenovergestelde waar is. Dit jaar zijn de onderzoekers begonnen met veldonderzoek in Zuid-Afrika. “Om te kijken naar het gedrag van deze planten in de natuur en of dit hetzelfde gedrag is als in de kassen.”

Ze doen onderzoek met behulp van eDNA dat wordt achtergelaten door organismen in het water. “Door dit te onderzoeken, kan je data verzamelen over biodiversiteit en vergaar je als het ware een ‘snapshot’ van het waterleven.” De methode is echter wel prijzig, waardoor de onderzoekers in samenwerking met het Leids Universitair Fonds (LUF) hopen geld te verzamelen om het programma op internationale schaal te kunnen uitvoeren.

Tuincentrum
Veel uitheemse exoten, bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop, zijn gewoon te koop in het tuincentrum en worden aangeschaft omdat mensen ze mooi vinden. Strange benadrukt het belang om van tevoren onderzoek te doen naar wat je in je tuin en vijvers neerzet. “De planten zijn makkelijk te koop en de meeste mensen zijn niet op de hoogte van de risico’s van bepaalde planten. Het is belangrijk dat daar bewustzijn over ontstaat.”

Bijdragen aan het onderzoek van Strange en Veldhuis? Doneren kan hier.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×