Of Voorschotense ambtenaren in leegstaande winkelpanden gaan werken, wordt binnenkort besloten. (Foto: Voorschotense Krant)

Nog geen besluit over Voorschotense ambtenaren in leegstaande winkelpanden

Qua timing was het persbericht van de gemeente over de huur van leegstaande winkelpanden beslist niet handig, erkennen burgemeester Stemerdink en wethouder Paul de Bruijn op vragen van onze redactie. Het college heeft namelijk nog geen besluit genomen over dit project. De wethouder is overigens niet blij met de reactie van de Centrumondernemers COV.

Het bestuur van de COV  verwijt de gemeente de marktwerking te verstoren door de volledige huurprijs te betalen. “Daardoor hebben startende ondernemers geen kans.” Ook geeft de COV aan niet op de hoogte te zijn geweest van de huurplannen en vinden de centrumondernemers dat de gemeente naar leegstaande kantoorpanden moet kijken in plaats van naar winkelpanden.

“Dat klopt niet”, zegt wethouder De Bruijn. Hij is teleurgesteld over deze bewering. “Begin januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersvereniging, waar ook de COV aanwezig was, heb ik namelijk al aangekondigd dat de gemeente hiermee bezig is. Dat kunnen de aanwezigen bevestigen. En uiteraard hebben wij eerst gekeken naar leegstaande kantoorpanden maar er waren of andere plannen voor de panden of de verbouwingskosten werden veel te hoog. Vergeet niet dat het hier om tijdelijke huisvesting gaat. Bovendien is het veel efficiënter om ambtenaren dicht bij het gemeentehuis te huisvesten zodat er geen kostbare werktijd verloren gaat.”

Gemeentehuis
Feit is ook dat het huidige gemeentehuis niet meer aan de huidige eisen voldoet en dringend moet worden opgeknapt. “Het gemeentebestuur heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor adequate huisvesting voor haar ambtenaren. Die is er nu niet en dus moet er verbouwd worden. Maar dan moet er wel een plek zijn waar de ambtenaren tijdelijk hun werk kunnen doen”, zegt De Bruijn. “Tegelijkertijd moeten we rekening houden met de huisvesting van de ontheemde Oekraïense inwoners in het gemeentehuis. Nog voor de zomer gaan 24 mensen naar het voormalige BplusC pand aan de Wagnerlaan dat nu verbouwd wordt. Maar dan zijn er nog genoeg mensen die achterblijven en die we moeten helpen zo lang de oorlog duurt. En het einde daarvan is voorlopig nog niet in zicht.”

Tijdelijk
De Bruijn benadrukt nogmaals dat het om tijdelijke huisvesting gaat. “Mijn persoonlijke voorkeur zou echt zijn om meerdere hoogwaardige ondernemers aan het dorp toe te voegen. De realiteit is dat die ondernemers gewoon niet in de rij staan en dat de leegstand langdurig is. Mocht een serieuze ondernemer zich aanbieden voor een van de panden, dan kunnen we altijd in gesprek. Ook gaan wij als gemeente echt het Treubplein niet volledig bezetten, zo blijft het voormalige pand van D-reizen beschikbaar voor de geplande horeca.”

Het bevreemdt de wethouder dat het bestuur van de COV liever leegstand propageert in verband met de dalende vierkantemeterprijzen dan dat de panden op een andere manier gevuld worden. “Als gemeente zien we meer in een betere opvulling, waar inwoners ook gewoon even naar binnen kunnen lopen, vragen kunnen stellen over projecten en daadwerkelijk kunnen ‘zien’ wat we doen.”

Het college van burgemeester en wethouders neemt binnenkort een definitief besluit of de huur van drie leegstaande winkelpanden doorgaat of niet. “Dan nemen we vanzelfsprekend ook alternatieven en de te maken kosten mee in de afweging.”

Treubplein en Het Kruispunt
De Bruijn kondigde ook aan dat de plannen voor Het Kruispunt aan de Schoolstraat in een vergevorderd stadium zijn. “Op korte termijn wordt de raad geïnformeerd en in de april-vergadering worden de plannen besproken. En eerder dan gepland komen we heel binnenkort ook met de uitvoeringsagenda van de ‘Ontwikkelvisie Centrum’, concrete tekeningen voor de aanpak van het Treubplein en de openbare ruimte.

Er is al langer ruimte en steun vanuit de gemeente om bestemmingsplannen aan te passen op en rondom Treubplein en het centrum. Bovendien kunnen we dan aangeven wat de plannen met de zuidflank van het centrum zijn. En uiteraard nodig ik het bestuur van de COV graag uit om in gesprek te gaan en te luisteren naar wat er wel goed gaat. Als gemeente hebben wij graag een partner in deze ontwikkelingen die meedenkt, samen kom je nou eenmaal altijd verder terwijl alleen wijzen nergens toe leidt.”

Economie Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×