In 2023 werd de stad al opgeroepen om mee te denken over de nieuwe burgemeester. (Foto: Gemeente Leiden)

'Nieuwe burgemeester voor Leiden moet vrouw, stevig en gezellig zijn'

De Leidse gemeenteraad vergadert donderdagavond met de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit over de profielschets die in opgesteld voor de nieuwe burgemeester die op 1 september moet aantreden. Nadat de profielschets is vastgesteld, wordt de vacature officieel opengesteld en kan er gesolliciteerd worden.

Die profielschets is opgesteld door de vertrouwenscommissie waarin raadsleden zitting hebben van negen van de tien Leidse partijen. Alleen Partij Sleutelstad (PS) vaardigde niemand af. De partij vindt het proces niet transparant genoeg en wil sowieso af van de huidige benoemingsprocedure. In plaats daarvan wil PS een direct gekozen burgemeester.

Eind vorig jaar konden inwoners van Leiden via een online vragenlijst al meedenken over wat voor soort burgemeester Leiden zou moeten krijgen. Zo’n tweeduizend mensen dachten op die manier mee, vertelt voorzitter Rembrandt Rowaan van de vertrouwenscommissie.

Vooruitlopend op het besluit van de gemeenteraad, maakte Sleutelstad Nieuws woensdagmiddag een rondje over de Leidse markt en vroegen daar wat mensen belangrijk vinden aan de nieuw te benoemen burgemeester. Het meest genoemd: “Het is hoog tijd voor een vrouw.”

Een vrouw die stevig in haar schoenen staat en die als het nodig is, ook stevig kan optreden. Ook de Leidse tradities moeten in ere gehouden worden en bovendien moet het wel een beetje een gezellig type zijn. En als het dan toch een man wordt: “Een soort Cees Goekoop zou leuk zijn. Die was er altijd en stond op 3 oktober lekker mee te dansen.” Ook vindt men het belangrijk dat de burgemeester opkomt voor mensen die het minder goed hebben, iemand met hart voor de stad en tenslotte iemand die goed past op de ambtsketen. “Want we willen niet dat de ketting weer kwijtraakt.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×