De ontsluitingsweg vanuit Voorschoten op de Groote Vink wordt twee keer zo duur. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotense raad akkoord met verdubbeling kosten Groote Vink

De gemeenteraad van Voorschoten is donderdagavond akkoord gegaan met de verhoging van het budget voor de aansluiting van de Griffioenlaan in de nieuwe wijk Het Fortuyn, op de Groote Vink in Leiden. In totaal kost de Voorschotense aansluiting bijna 1,4 miljoen euro, ruim twee keer zo veel als verwacht. De gemeente neemt de helft van dit bedrag voor haar rekening. Of projectontwikkelaar Synchroon volgens de afspraak de andere helft betaalt, is nog niet zeker.

Al jaren is er de wens om De Groote Vink te herinrichten, vooral voor fietsers is het kruispunt niet veilig, zo blijkt uit de cijfers. Tegelijkertijd is er de bouw van Het Fortuyn en werd jaren geleden al besloten het laatste deel van de Leidseweg-Noord af te sluiten voor doorgaand verkeer en een doorgaande weg door de nieuwe wijk aan te leggen met aansluiting op de Haagweg. Dat werd de Griffioenlaan. De weg sluit straks vanuit de wijk via een tunnel en een rotonde aan op de Haagweg in Leiden.

In 2021 sloten de gemeente Leiden en Voorschoten een overeenkomst om de verkeersveiligheid op het kruispunt te verbeteren. In de overeenkomst van Voorschoten met projectontwikkelaar Synchroon werd afgesproken de kosten voor de weg te verdelen. Destijds leek het nog te gaan om een bedrag van 3 ton ieder. De prijzen van materialen zijn echter flink verhoogd, het project werd uitgebreid en nu gaat het om een bedrag van 7 ton ieder. De totale reconstructie bedraagt € 4,7 miljoen. De overige kosten zijn voor de gemeente Leiden en het rijk.

“Die zes ton was een schatting destijds”, zegt wethouder Schokker. ‘Nu weten we meer en blijkt die inschatting te laag, de kosten zijn door allerlei oorzaken gestegen. In de overeenkomst met Synchroon staat dat we, in het geval van forse prijsstijgingen, eerst gaan praten over deze afspraak. Dat gesprek moet nog plaatsvinden. Maar het uitgangspunt is nog steeds 50/50. We moeten nu eerst kijken waar de kostenstijgingen precies zitten.”

Marjolein Altena in gesprek met wethouder Hubert Schokker.

De wethouder werd door de raad opgeroepen om in het gesprek met Synchroon ‘zijn poot stijf te houden.’ “Dat is ook mijn uitgangspunt”, aldus Schokker. Wel werd de wethouder gevraagd de raad zo snel mogelijk te informeren bij een volgende overschrijding. “Het is best een hele investering maar het is wel belangrijk dat die aansluiting goed wordt gerealiseerd.” Dat was ook de raad van mening. “Ja het zijn flinke meerkosten maar dat is het wel waard”, verwoordde fractievoorzitter Jorien Schroot van D66 het.

Naar het zich laat aanzien startten de werkzaamheden aan de Groote Vink in de tweede helft van 2025. Tot die tijd wordt de nieuwe wijk ontsloten via de Leidseweg-Noord en een noodweg.

 

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×