Voorzitter Rembrandt Rowaan van de vertrouwenscommissie overhandigt de profielschets voor een nieuwe Leidse burgemeester aan commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: Chris de Waard)

Leiden stelt profielschets nieuwe burgemeester vast

De Leidse gemeenteraad heeft donderdagavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Leiden vastgesteld. Een vertrouwenscommissie bestaande uit raadsleden heeft de afgelopen tijd met veel input uit de stad opgeschreven wat voor een burgemeester Leiden zoekt. Dat is kort samengevat een toegankelijke, empathische teamspeler die daadkrachtig op kan treden.

Leiden is op zoek naar een nieuwe eerste burger omdat Henri Lenferink vorig jaar na twintig jaar stopte. Tot en met augustus heeft Leiden in Peter van der Velden een waarnemend burgemeester en op 1 september wordt een nieuwe kroonbenoemde burgemeester benoemd. De vacature wordt komende woensdag officieel opengesteld en dan hebben geïnteresseerden drie weken de tijd hun interesse kenbaar te maken.

Daarna maakt commissaris van de Koning Jaap Smit een longlist met mensen die in principe benoembaar zijn. Daaruit wordt een shortlist gefilterd met kandidaten die de commissaris echt ziet zitten. In overleg met de vertrouwenscommissie moet dat kort voor het zomerreces leiden tot een meervoudige voordracht, waarbij twee kandidaten in een geheime vergadering van de gemeenteraad worden gekozen. De kandidaat met de eerste voorkeur wordt burgemeester. De nummer twee blijft geheim, tenzij zich een omstandigheid voordoet, waarbij de nummer één niet kan worden benoemd. Dan wordt de reservekandidaat alsnog burgemeester.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit legt uit wat zijn rol is bij het vinden van een nieuwe burgemeester voor Leiden.

Donderdagavond lieten alle fracties hun licht schijnen over de profielschets. De meeste partijen konden zich er goed in vinden. Integriteit was een punt dat sommige fractie misten als specifiek punt, maar daarvan vond Rembrandt Rowaan, voorzitter van de vertrouwenscommissie dat dat zo vanzelfsprekend is, dat het niet apart genoemd hoeft te worden. De Partij Sleutelstad toonde zich het meest kritisch. Die partij wil eigenlijk helemaal geen benoemde burgemeester, maar een gekozen burgervader of -moeder. Dat laat de wet echter niet toe. Omdat PS wel tevreden was over het betrekken van de stad bij het opstellen van de profielschets, stemde ook die partij uiteindelijk voor de vaststelling ervan.

Voorzitter Rembrandt Rowaan van de vertrouwenscommissie is blij met de profielschets. Op basis daarvan kunnen kandidaten zich vanaf 13 maart gedurende drie weken melden.

Een oproep van de PS aan kandidaten die de komende tijd gaan solliciteren om zich bekend te maken, kreeg geen steun van de rest van de raad. Wel kunnen kandidaten er alsnog voor kiezen om over hun ambitie naar buiten te treden, maar dat levert geen extra punten op. Ook geen strafpunten trouwens. Dat hun namen niet openbaar worden gemaakt, heeft ermee te maken dat dat nu eenmaal gebruikelijk is bij elke sollicitatieprocedure, zo hield commissaris Jaap Smit de raadsleden nog maar eens voor. “En dat heeft dus niets te maken met achterkamertjes, maar met het feit dat niemand het prettig vindt als de huidige werkgever weet dat je weg wilt, voordat duidelijk is of je wordt aangenomen.”

De nieuwe Leidse burgemeester moet dus een ‘enthousiaste aanvoerder’ zijn die betrokken, bestuurlijk sensitief, communicatief en besluitvaardig is. Twee uitdagingen staan centraal: samenwerken aan een hechte stad en samen meters maken voor de stad en voor de regio. Daarnaast verdient de rol van de burgemeester voor veiligheid en leefbaarheid bijzondere aandacht.

De hele stad mocht meedenken over de profielschets. Dat deden uiteindelijk ruim tweeduizend inwoners. Vier procent van hen was Engelstalig. Ook bijna 150 medewerkers van de gemeente en veertien organisaties en verenigingen uit de stad hebben een vragenlijst ingevuld. Daarnaast heeft de vertrouwenscommissie gesprekken gevoerd met organisaties die nauw met de burgemeester samenwerken. Ook zijn alle raadsfracties gehoord.

De vacature wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot 3 april solliciteren. Op de website van de gemeenteraad is voor geïnteresseerde kandidaten meer informatie te vinden. Daar is ook alle input uit de stad te vinden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×