Het Leiden Bio Science Park bestaat in april veertig jaar. (Foto: Chris de Waard)

Leiden Bio Science Park bestaat bijna veertig jaar

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) bestaat volgende maand veertig jaar en daar wordt uitgebreid bij stilgestaan. Er is dan ook alle reden voor een feestje. Het LBSP doet het goed, zo blijkt uit de meest recente cijfers die de gemeente Leiden deze week bekend heeft gemaakt. “Er is sprake van een bovengemiddelde groei in werkgelegenheid, productie en toegevoegde waarde”, aldus de gemeente.

Wethouder Fleur Spijker (kennis) is ook dolenthousiast over het Innovation District zoals de gemeente Leiden het is gaan noemen sinds het niet meer alleen een hoogwaardig bedrijventerrein is, maar veel meer een mix met onder andere horeca, onderwijsinstellingen en ook steeds meer bewoners. Dat zijn er inmiddels al zo’n 3.000.

Goud in handen
Ook de inkomsten en uitgaven zijn op een rij gezet. Leiden investeert in het LBSP met subsidies, begeleiding bij projecten en investeert in de infrastructuur en de openbare ruimte op het park. “De resultaten uit het onderzoek laten zien dat wij over de periode 2014 tot en met 2022 in totaal 34,8 miljoen euro in het park hebben geïnvesteerd. De maatschappelijke opbrengst bedroeg maar liefst 91,7 miljoen euro. Dit betekent dat we 56,9 miljoen aan het LBSP hebben ‘verdiend’. De hogere opbrengsten komen onder andere door een hoger OZB- tarief in 2019 en de groei van het LBSP. Die ‘wij’ is overigens niet de gemeente Leiden, maar het gaat hier om het profijt dat de hele regio heeft van het Bio Science Park.

Wethouder Spijker over de prestaties die worden geleverd op het veertigjarige Leiden Bio Science Park.

“Leiden is dé stad van internationale kennis en historische cultuur, met een toonaangevende universiteit, hoogwaardige onderwijsinstellingen, een vooruitstrevend Bio Science Park en een rijk aanbod aan cultuur en historie. Samen met de ideale ligging van de stad hebben we goud in handen. Alle Leidenaars profiteren hiervan.”

In de afgelopen veertig jaar heeft het LBSP een sterke, wereldwijde positie verworven. Spijker: “Het gebied is aantrekkelijk gebleken voor nieuwe, ook internationale, bedrijven in de sector ‘Life sciences & health’ om zich te vestigen. Inmiddels zijn er meer dan vierhonderd organisaties gevestigd. Niet alleen ruim 130 bedrijven, maar bijvoorbeeld ook Naturalis, het LUMC en vijf faculteiten van de Universiteit Leiden. Naast onderzoek en bedrijvigheid en wonen is er gelegenheid om te sporten en te recreëren.”

7.200 banen
Spijker noemt het verder mooi om te zien dat het LBSP niet alleen hoogopgeleiden van werk voorziet. “Uit nieuwe cijfers blijkt dat 43 procent van de directe en indirecte banen wordt ingevuld door personen met een mbo-opleiding. 29 procent van de banen op en dankzij het LBSP wordt ingevuld door Leidenaren. Het gaat in totaal om 7.200 banen en dat staat voor ongeveer tien procent van de Leidse werkzame beroepsbevolking.

Economie Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×