De Hartebrugkerk (Foto: Robert Smit)

Italiaans schoolkoor komt naar Leiden voor concert in de Hartebrugkerk

Klassieke muziek klinkt anders met jonge stemmen. Dat is te horen op 17 maart vanaf 15.00 uur tijdens het eenmalige concert dat schoolkoor ‘A. Volta’ die middag in de Hartebrugkerk geeft samen met het Hartebrugkoor.

De koren zingen tijdens het concert los van elkaar klassiek repertoire. Van Vivaldi tot de eigentijdse John Rutter. Ze sluiten het concert samen af met een mis en twee liederen waarin de combinatie van jonge stemmen en het volwassen koor goed tot hun recht komen.

Dat het Italiaanse koor naar leiden komt is te danken aan Emanuela Lonardi, vrijwilliger bij de Hartebrugkerk. Ze vertelt bij Sleutelstad Cultuur dat in Italië in 2022 sociale activiteiten voor jongeren nog steeds erg beperkt waren door de strenge corona-maatregelen. Maar een koor was niet verboden. Daarom begon de muziekleraar van de A. Volta-school in Mandello del Lario een koor. De jongeren tussen de 12 en de 15 jaar stortten zich op de klassieke muziek en het koor groeide snel uit tot veertig zangers. Dat enthousiasme blijkt ook uit de concerten en inzamelingen die ze de afgelopen tijd hebben georganiseerd om de reis naar Leiden mogelijk te maken.

Het Hartebrugkoor zei direct ja toen Lonardi, zelf oud-leerling van de school, de samenwerking voorstelde. Hanny Slootman vertelt enthousiast: “We kijken uit naar het samen zingen met het jongerenkoor. Met hun enthousiasme en onze ervaring wordt het een prachtig concert”. Die ervaring is niet overdreven. Het koor zingt twee zondagen per maand in de Hartebrugkerk een mis en enkele motetten. Soms oude muziek, maar ook Mozart en Faure.

“Dankzij de nieuwe dirigent Ronald Dijkstra zijn we veel warmer en muzikaler gaan zingen en zijn we gegroeid tot veertig zangers. En we worden begeleid door de universiteitsorganist Jan Verschuren, ook tijdens het concert.” Het concert is gratis toegankelijk. Er is een vrijwillige collecte voor de renovatie van het orgel.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×