(Foto: Chris de Waard)

Leiderdorp overweegt invoering vergunningparkeren in Zijlkwartier en Hofje van Holtlant

Het invoeren van vergunninghoudersparkeren in Zijlkwartier en Hofje van Holtlant moet parkeeroverlast in die Leiderdorpse wijken oplossen. Het college van burgemeester en wethouders gaat dat aan de gemeenteraad voorstellen.

Dat bleek gisteravond tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. Daar presenteerde parkeeradviesbureau Spark deze plannen die de afgelopen tijd ook met omwonenden zijn besproken. Voor het Zijlkwartier wordt ook de mogelijkheid van kort parkeren met een blauweschijfzone overwogen, vanwege aanwezige voorzieningen aldaar.

Parkeerdruk
De wijken Hofje van Holtlant bij het Alrijne Ziekenhuis en Zijlkwartier ervaren al geruime tijd parkeeroverlast. Zo is de parkeerdruk in het Zijlkwartier ’s nachts maar liefst 92,5 procent. In het Hofje van Holtlant zit dat overdag tegen de 100 procent aan. Landelijk wordt een bovengrens van 85 procent acceptabel gevonden. Zo’n twintig procent van de nachtelijke parkeerders in het Zijlkwartier is ‘wijkvreemd’. In het Hofje van Holtlant is dat overdag maar liefst zestig procent.

Onderzoek
In mei 2023 heeft de gemeenteraad het college gevraagd om op korte termijn met oplossingen te komen voor de parkeerproblemen. daarvoor werd parkeeradviesbureau Spark ingeschakeld dat onder andere een parkeeronderzoek uitvoerde. Dit leidde tot een aantal mogelijke oplossingen die aan bewonerspanels uit de wijken zijn voorgelegd.

Hier kwam voor beide wijken vergunninghoudersparkeren als meest wenselijke parkeeroplossing naar voren. Ook meer en minder ingrijpende maatregelen zijn onderzocht. Een fysieke barrière zoals een slagboom bijvoorbeeld, maar dat zien bewoners niet zitten. Een derde optie, gedragsbeïnvloeding, gaat het probleem niet oplossen zo denken alle betrokkenen.

Het vergunninghoudersparkeren gaat waarschijnlijk in bepaalde gebieden en op vastgestelde dagen en tijdstippen gelden. Bewoners, bedrijven en andere in de wijk gevestigde organisaties komen in aanmerking voor parkeervergunningen. Bewoners kunnen bezoekers digitaal aanmelden.

Onduidelijk
De VVD wilde gisteravond meer weten over de kosten van het invoeren van vergunningparkeren. Die antwoorden zijn er nog niet. “Daar hebben we nog niet op ingezoomd”, vertelde een medewerker van Spark. Ook de tarieven die bewoners voor de parkeervergunning moeten gaan betalen, zijn nog niet uitgekristalliseerd. De liberalen zijn verder bang voor een  zogenoemd w’aterbedeffect’ zodra parkeerregulering wordt ingevoerd. Dat betekent dat de vreemdparkeerders hun auto een paar straten verderop gaan neerzetten in een gebied waar nog gratis kan worden geparkeerd. In dat geval verplaatst het probleem zich alleen.

Unieke stap
Wethouder Gebke van Gaal noemt het invoeren van parkeervergunningen een unieke stap voor Leiderdorp. “Eentje die we overigens in goed overleg met de wijkbewoners hebben voorbereid. Als de raad instemt zullen we samen met de wijken de uitvoering verder uitwerken. Dan zal ook blijken of de invoering van vergunninghoudersparkeren haalbaar en betaalbaar is. Ook hebben we dan beter in beeld wat de effecten van deze maatregel op andere wijken zal zijn.”

Op 25 maart bespreekt de raad het principebesluit in het Politiek Forum. In de raadsvergadering van 8 april valt dan het besluit.

Leiderdorp Politiek Vergunningparkeren Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×