Wandelen is altijd leuk, zeggen Robin Kole en Christine Robben in Sleutelstad Gezond.

Sleutelstad Gezond: Wandelen is leuk en gezond en kan overal

Wandelen kan om de hoek van je huis. Naar een park, een rondje stad of dorp of juist heel ver weg. De een gaat voor een meerdaagse tocht in de bergen, de ander kiest voor de iconische Nijmeegse Vierdaagse. Maar het begint met die eerste stap. In Sleutelstad Gezond vertellen Christine Robben en Robin Kole waarom zij zo van wandelen houden.

De inschrijving voor het beroemde wandelevenement in Nijmegen is net gesloten. Christine Robben en Robin Kole zijn allebei weer van de partij deze zomer. Voor Robben de tweede keer, Kole doet voor de negende keer mee. De Nijmeegse Vierdaagse is er bij beide vrouwen met de paplepel ingegoten.

Komkommer
Robben is geboren en getogen in Nijmegen. “Ik heb heel wat strompelende mensen voorbij zien komen, dat ik steeds dacht moet ik dit wel willen?” Halverwege haar twintiger jaren is ze besmet geraakt met het wandelvirus. “Toch ben ik pas vorig jaar de Nijmeegse Vierdaagse gaan lopen. Eigenlijk omdat mijn dochter dat ging doen.” Kole had een oma die in Mook aan de route woonde en stond als kind al komkommer uit te delen. “Ik had al vaak gezegd: ik ga een keer meedoen. “Maar het kwam er steeds niet van. Totdat een oom vroeg waarom ik het niet gewoon deed. Toen heb ik mijn zus gebeld en gezegd: volgend jaar lopen we mee.”

Wandelen is voor beide een manier van ontspannen, fysiek bezig zijn en je hoofd leegmaken. Daarvoor hoef je niet ver te gaan, lang te lopen of meerdere dagen achter elkaar tijdens een massaal evenement. “Maar naar de supermarkt lopen, is voor mij geen wandeling”, zegt Robben. “Het minimum ligt bij vijf kilometer.” Kole weet nog goed dat ze de eerste keer twintig kilometer liep toen ze in training was voor de Vierdaagse. “Dat leek toen zo’n afstand.” Inmiddels heeft ze ook al eens de Kennedymars gelopen. Dat is 80 kilometer in 24 uur.

Klompen
Het fijne aan wandelen is dat het altijd en overal kan en je niet heel veel spullen nodig hebt. Zeker met kortere afstanden is een paar makkelijke schoenen al genoeg. Wie meer en langer gaat wandelen, kan baat hebben bij meer specifieke wandelschoenen. “Maar ik heb mensen ook de Vierdaagse zien lopen op houten klompen, slippers of blote voeten”, zegt Kole.

Een andere tip is genoeg eten en drinken onderweg. “Voordat je honger of dorst krijgt”, raadt Robben aan. “En op tijd wat rust nemen.” Verder is het vooral lekker genieten. En voor Kole en Robben ook een moment om bij te kletsen met hun wandelmaatje.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×