Met het project verkabelen zouden de hoogspanningskabels die van Leiden via Oegstgeest naar Sassenheim lopen ondergronds gebracht worden. (Foto: Pixabay)

Actiegroep Oegstgeest boos over stoppen project verkabelen

De gemeente Oegstgeest stopt definitief met het project verkabelen, oftewel het ondergronds brengen van hoogspanningskabels. Het project werd vorig jaar al on hold gezet. Bewonersinitiatief Oegstgeest Hoogspanning Ondergronds reageert teleurgesteld. “De gemeente verzaakt haar zorgplicht”, vindt voorzitter Jan Edens.

Met het project verkabelen zouden de hoogspanningskabels die van Leiden via Oegstgeest naar Sassenheim lopen ondergronds gebracht moeten worden. Dit zou de gezondheid van bewoners ten goede moeten komen. “Pas als de afstand van hoogspanningskabels tot bebouwing meer dan 65 meter is, is er geen sprake van gezondheidsrisico’s. Op meerdere plekken in Oegstgeest liggen er woningen tussen 35 en 40 meter van de kabels”, zegt Edens.

Dat de kabels op afstand van woningen zouden moeten liggen, blijkt ook uit voorschriften van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Voor het traject Leiden-Sassenheim wordt inderdaad 65 meter van bebouwing geadviseerd. Wanneer bebouwing dichterbij staat, bestaat er een groter risico op het krijgen van leukemie. Dit heeft te maken met de magneetvelden die nabij hoogspanningsmasten ontstaan. Wanneer hoogspanningskabels ondergronds gebracht worden reikt het magneetveld minder ver, en is er dus ook minder sprake van nadelige gezondheidseffecten.

Budgetneutraal
In eerste instantie stond de gemeente Oegstgeest positief tegenover de voorstellen van het bewonersinitiatief. Voorbehoud was wel dat dit ‘budgetneutraal’ zou gebeuren. De kosten zouden door woningbouw en de bouw van een zogenaamd onderstation opgevangen moeten worden. Die kosten blijken nu een stuk hoger dan eerder gepland, waardoor de opbrengsten van woningbouw onvoldoende zijn om het uit te voeren. Ook krijgt de gemeente geen subsidie voor het verkabelen. Daarom stopt de gemeente met het project.

Dit tot ongenoegen van het bewonersinitiatief. “Wij roepen de gemeente op door te gaan met het project verkabelen. Daar zal dan met een frisse blik naar gekeken moeten worden, met minder woningen en andere kostendragers”, zegt voorzitter Edens.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×