Het gebouw wordt een mix van horeca, wonen en winkels. In 2028 zou het klaar moeten zijn. (Foto: PR)

Iconisch pand moet bruisend middelpunt worden van Leidse binnenstad

De renovatie van het voormalige V&D-pand in het centrum van Leiden kan begin 2026 van start gaan. Daar hoopt de ontwikkelaar tenminste op. Het gebouw wordt een mix van horeca, wonen en winkels. In 2028 zou het klaar moeten zijn.

“Dan heeft Leiden weer een nieuw, bruisend middelpunt voor de stad”, zegt een woordvoerder van de ontwikkelaar. Het monumentale pand uit 1936 werd tot 2012 gebruikt door Vroom & Dreesmann en had na het faillissement verschillende functies. Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay zat er een paar jaar en nu wordt het gebouw gebruikt door C&A.

In 2021 werd het pand aan de Aalmarkt aangekocht door Leidenaar Alexander van Nimwegen en het Katwijkse visbedrijf Parlevliet & Van der Plas. De Amsterdamse ontwikkelaar NEOO gaat nu de renovatie en verduurzaming ter hand nemen.

“Daar hebben we al ervaring mee”, zegt woordvoerder Arjen Seckel. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de oude V&D in Rotterdam en die is nog wat groter dan de Leidse.” Het de bedoeling dat de monumentale delen zoals de trap behouden blijven.

Daglicht
Seckel: “Ook het pand aan de Aalmarkt-kant met al die ramen willen we natuurlijk laten zoals het is. Maar we hebben voor de meeste functies die we willen maken meer daglicht nodig. Dus aan de kant van de Maarsmansteeg gaan we ramen maken en bovenin het pand komt een vide.”

Het pand is gebouwd als warenhuis en staat op de monumentenlijst, vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een warenhuis uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het warenhuis is ook belangrijk vanwege de architectuurhistorische waarde. Het gebouw wordt gekenmerkt door de op de Scandinavische architectuur geïnspireerde traditionalistische bouwstijl, die in winkelarchitectuur zeldzaam is.

Renovatie
Bij de grootscheepse renovatie wordt rekening gehouden met duurzaamheid, maar ook met beleving van de bezoeker. “Het is wel de bedoeling dat alle functies zo met elkaar verbonden worden dat het er voor de bezoeker prettig verblijven is”, meldt Seckel.

Over de exacte invulling kan en wil de woordvoerder nog niet al te veel zeggen. “We moeten nog over een aantal dingen praten met de gemeente Leiden. Want omdat het een rijksmonument is, moeten we voorzichtig te werk gaan.”

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×