De medewerkers nemen de bezoekers mee in de wereld van het hergebruiken van hout, glas en keramiek. (Video: Brigit Disseldorp)

Circulair Warenhuis geeft afgedankte spullen nieuw leven

Het Circulair Warenhuis aan de Nachtegaallaan in Leiden opende donderdagmiddag haar deuren voor bezoekers. De medewerkers namen de bezoekers mee in de wereld van het hergebruiken van hout, glas en keramiek. Dit gebeurde in het kader van de Week van de Circulaire Economie.

Bij het Circulair Warenhuis bevindt zich een houtwerkplaats waarbij hout van oude meubels wordt gebruikt in het design van nieuwe meubels. Ook is hier een keramiekwerkplaats waar oud keramiek opnieuw bruikbaar wordt gemaakt door middel van zandstralen. Met deze techniek wordt een dun laagje van bijvoorbeeld een kopje afgestraald. Dit is voornamelijk de laag met een gekleurd patroon of plaatje er op.

Daarnaast wordt kapot keramiek gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe aanrechtbladen, en worden glazen gegraveerd om ze zo te kunnen verkopen als sets. Dat laatste konden de bezoekers van de open dag ook zelf doen tijdens een workshop waarbij ze het zelfgegraveerde glas mee naar huis mochten nemen.

Met het organiseren van de open dag wil het Circulair Warenhuis laten zien dat een circulaire economie dichter bij de inwoners staat dan men vaak denkt. “Ik denk dat circulaire economie voor veel mensen een abstract begrip is, een ver-van-je-bedshow”, zegt Martijn Perquin van het Circulair Warenhuis. “We willen laten zien dat het heel dichtbij is en dat het iets is wat we met z’n allen doen, juist ook op lokaal niveau.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×