Brian Spapens is hoofdcoach van Lightning Leiden en haalde vorig jaar met zijn team de landstitel binnen. (Foto: Gerry van Bakel)

Lightning Leiden gastheer internationale talentendag

American football in Leiden is booming. Vorig jaar werd Lightning Leiden Nederlands kampioen. Het is natuurlijk nog geen NFL en Superbowl-niveau, maar er is wel elk jaar een Tulip Bowl en die wordt dit jaar gehouden in Leiden en op woensdag 20 maart is er een bijzondere talentendag met Amerikaanse scouts.

Brian Spapens is de Leidse succescoach, die zijn team vorig jaar naar het landskampioenschap leidde. Dit jaar hoopt hij dat resultaat te evenaren. De eerste twee wedstrijden zijn alweer gewonnen. “En geen punten tegen gekregen”, zegt Spapens trots. “Maar we zijn er nog niet.” De finale, de zogenaamde Tulip Bowl is dit jaar in Leiden en dus is Spapens erop gebrand die te winnen.

Brian Spapens te gast bij Sleutelstad Sport.

Met de helmen, schouderpads en ander beschermingsmateriaal ziet American football er gauw intimiderend uit. “Het is ook een harde sport”, zegt Spapens, “maar ik zie het vooral als levend schaken, je bent als coach steeds aan het schuiven met spelers. Als je tegenstander op een bepaalde positie een hele grote speler neerzet, reageer je daar weer op.”

Zelf raakte Spapens in de ban van de sport toen hij als tiener een keer ging kijken bij de Admirals in Amsterdam. Inmiddels heeft hij zijn eigen helm aan de wilgen gehangen en is hij hoofdcoach van Lightning Leiden. Naast coach van de kersverse landskampioen is Spapens ook betrokken bij het scouten van talent voor Amerikaanse universiteiten. “Ik zelf heb die kans nooit gehad.”

Talentendag
Op 20 maart zet Lightning Leiden de deuren open voor Amerikaanse scouts en een aantal spelers uit de NFL die een paar weken op tournee zijn in Europa om talenten op te sporen. “Ze gaan naar allerlei grote Europese steden en komen ook naar Leiden”, zegt Spapens. “Tussen 19.00 en 20.00 uur is het meest spectaculaire moment om bij ons te komen kijken die dag.”

De open dag, of beter gezegd, open avond, begint om 17.00 uur op het thuisveld van Lightning Leiden, Montgomerystraat 50a. Publiek is van harte welkom. Wie zelf eens wil meedoen om te kijken of American football of flag football iets voor hem of haar is, kan elke woensdagavond terecht. Kijk voor meer informatie op de website van Lightning Leiden.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×