Wethouder Terpstra wijst aan hoe het groen van het park via de tiny houses het winkelcentrum op gaat lopen. (Foto: Chris de Waard)

Kopermolen krijgt woontoren met 85 appartementen

Bij winkelcentrum de Kopermolen in de Leidse Merenwijk komt langs de Ketelmeerlaan een 56 meter hoge woontoren met daarin 85 huurappartementen. Eronder komen de nieuwe Lidl supermarkt en een parkeergarage met 102 parkeerplaatsen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

De gemeenteraad buigt zich later dit jaar over het bestemmingsplan dat het woongebouw naast het winkelcentrum mogelijk maakt.

De afgelopen periode lag het plan ter inzage. Er kwamen elf reacties binnen van mensen die vooral hun zorgen kenbaar maakten over de hoogte van de toren en de toenemende drukte in het gebied. “Maar we kiezen hier bewust voor en de zienswijzen hebben dan ook niet tot aanpassingen geleid”, zegt wethouder Julius Terpstra in een toelichting. De 85 appartementen worden met voorrang aangeboden aan starters en ouderen uit de wijk. Bij die laatste groep is veel belangstelling om wat kleiner te gaan wonen, maar ze willen graag in de wijk blijven. Daar komt nu dus ruimte voor.

Ketelmeerlaan
Eerder is wel al uitgebreid geparticipeerd over het grotere plan voor de Kopermolen. Het winkelcentrum wordt de komende jaren vernieuwd, er wordt groen toegevoegd en de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. Ook rond het winkelcentrum verandert daardoor het een en ander. Zo wordt de Ketelmeerlaan verlegd richting de flats aan de Buizerdhorst om de bouw van de parkeergarage mogelijk te maken. Die werkzaamheden beginnen eind dit jaar of begin 2025. Rond het winkelcentrum komen verder 422 bovengrondse parkeerplaatsen.

Wethouder Julius Terpstra in gesprek met Chris de Waard van Sleutelstad.

Panda
Aan de achterzijde van de Kopermolen wordt vanaf eind dit jaar ook gebouwd. Op de plek waar nu nog Chinees restaurant Panda zit, komen acht tiny houses op een soort groene heuvel waarmee de bebouwing wordt afgedekt. Dat kan omdat de huisjes van hout zijn en niet zoveel wegen. “Zo trekken we het groen vanuit het Merenwijkpark het winkelcentrum in”, zegt Terpstra over dit bijzondere onderdeel van de plannen. “Het is de bedoeling dat het groen dan helemaal doorloopt over het groene dak van de nieuwe Lidl supermarkt. Als het aan ons als gemeente ligt, wordt dat ook openbaar gebied.” Panda verdwijnt overigens niet. Het restaurant krijgt een nieuwe plek in het winkelcentrum.

Extra woningen
Naast de bouw van de woontoren, komen er nog meer extra woningen bij binnen het plangebied van de Kopermolen. De gemeente is samen met eigenaar Van der Vorm bezig met het zoeken naar de beste manier om nog zo’n 55 sociale huurappartementen een plek te geven. Die waren eerder gepland in een tweede woontoren, maar daartegen kwam zoveel bezwaar uit de buurt dat die is geschrapt. Waarschijnlijk worden de extra appartementen nu verdeeld over het gebied.

Economie Leiden vernieuwing Kopermolen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×