Davy van den Dop. (Foto: Sleutelstad)

Rolstoelrugbyers op jacht naar ticket voor de Spelen in Parijs

Voor de Nederlandse rolstoelrugbyers wordt het erop of eronder. Komende week spelen ze het paralympisch kwalificatietoernooi in Wellington in Nieuw-Zeeland. Ze moeten bij de beste drie eindigen om zich te plaatsen voor de Spelen komende zomer in Parijs. Speler Davy van den Dop verwacht dat het erom gaat spannen, maar heeft vertrouwen in een goede afloop. “De Spelen zijn natuurlijk de ultieme droom. Het is het grootste podium, alle sporten komen daar samen.”

Rolstoelrugby is een sport voor spelers die een of meer ledematen missen of een motorische beperking hebben. “Het is het beste te vergelijken met de botsauto’s op 3 oktober”, vindt Van den Dop. “Je maakt punten door met twee wielen over de scoringslijn te rijden als je de bal hebt. We mogen elkaar niet aanraken met de handen, maar kunnen elkaar wel stoppen door zo hard mogelijk met de rolstoelen op elkaar in te rijden.”

Sleutelstad Sport-verslaggevers Cor van der Velden en Gerry van Bakel in gesprek met Davy van den Dop.

Dat is een aanslag op het materiaal. “De stoelen zijn van aluminium en een harde tackle op hoge snelheid maakt een geweldig geluid. Keerzijde is dat je van geluk mag spreken als je drie jaar met je rolstoel kunt doen.”

Plekje vrij
Vorig jaar leek het er nog niet op dat Nederland mee zou mogen doen aan het toernooi in Nieuw-Zeeland. “We moesten op het EK bij de top-5 eindigen, maar verloren de beslissende wedstrijd”, herinnert Van den Dop zich. “Door allerlei blessures en gedoe waren we niet in ons beste doen.” Gelukkig kwam er hulp uit onverwachte hoek. “Zweden heeft de uitnodiging voor het toernooi afgeslagen. Hun toppers zijn net gestopt, dus ze verwachten dat het geen zin heeft om mee te doen. Daardoor kwam er een plekje vrij en dat mochten wij invullen.”

Of Nederland zich echt gaat plaatsen voor Parijs, wordt volgens Van den Dop nog heel spannend. “Er zijn drie paralympische tickets te verdienen. Canada en Australië zijn zoveel beter dan de rest dat die waarschijnlijk wel eerste en tweede gaan worden. Voor de derde plek wordt het heel spannend. Brazilië, Duitsland en Nieuw-Zeeland zijn goede landen, maar ik zie het wel gebeuren dat wij ze gaan verslaan.”

De eerste wedstrijd die de Nederlanders spelen is op 20 maart direct tegen concurrent Nieuw-Zeeland. “Het gaat erom spannen, maar ik heb er heel veel zin in.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×