(Foto: Koos Pennings)

Groene Klaver vraagt katten in broedseizoen binnen te houden

Het broedseizoen is begonnen. De eerste legsels van weidevogels worden al gevonden en er worden de komende tijd veel meer verwacht op de grond van agrariërs. Om de uitgekomen kuikens te beschermen, vraagt agrarisch collectief De Groene Klaver aandacht voor de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’. Daarmee wordt opgeroepen om katten ’s nachts binnen te houden.

In maart begint het broedseizoen altijd en dat duurt tot en met juli. Het is de periode dat veel vogelsoorten in Nederland hun eieren uit laten komen. Voor de kuikens is dit een kwetsbare tijd en daarom vraagt de coöperatie van boeren, tuinders en bollenkwekers juist nu in onder andere de regio Leiden om de kuikens te beschermen. Katten de broedtijd ‘s nachts binnen houden is daarbij een maatregel die goed werkt.

Belletje
Door katten in de nachtelijke uren binnen te houden, wordt voorkomen dat zij in de weilanden op jacht gaan naar de kuikens van weidevogels. Vooral in de nacht is dit gevaar reëel omdat de weidevogel dan haar kwetsbare jongen niet tijdig kan waarschuwen. Volgens de Groene Klaver doden katten in Nederland jaarlijks 17 tot 200 miljoen vogels. “En dat verstoort de natuur. Door katten binnen te houden of te voorzien van een belletje aan de halsband, groeien meer weidevogelkuikens op tot volwassen vogels.”

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×