Ook het Reliëf op de gevel van het Pesthuis is van Rombout Verhulst. (Foto: Cor Klein)

Biografie over Rombout Verhulst: 'De beeldhouwer krijgt de eer die hij verdient'

Hij behoort volgens kenners tot de absolute top van de Nederlandse beeldhouwers, toch is Rombout Verhulst een beetje in de vergetelheid geraakt. Reden voor Stefan Glasbergen om een vuistdikke biografie over het leven en werk van deze vierhonderd jaar geleden geboren kunstenaar te schrijven.

Rombout Verhulst was volgens Glasbergen bekend bij iedereen die er in de zeventiende eeuw toe deed. “Hij kreeg opdrachten voor beeldhouwwerken in het stadhuis van Amsterdam (het huidige Paleis op de Dam) en ontwierp praalgraven voor gesneuvelde zeeofficieren zoals Maarten Tromp en Michiel de Ruyter. In heel Nederland, van Groningen tot Zeeland, vind je werk van hem. Zijn beeldhouwwerk is ongelooflijk realistisch en verfijnd, ook de in marmer uitgevoerde werken en dat is fantastisch knap.”

Ontdekking
De in Mechelen geboren Verhulst heeft een aantal jaren in Leiden gewoond en gewerkt. Glasbergen: “Het was interessant om over die Leidse periode feiten te achterhalen die niet eerder bekend waren. Zo ontdekte ik dat Verhulst in 1657, toen hij nog aan het praalgraf van Tromp in Delft werkte, al in Leiden woonde. Het is me helaas niet gelukt om te achterhalen waar hij in de stad heeft gewoond.”

In Leiden zijn nog steeds veel werken van hem te bewonderen, zoals het reliëf boven zowel de hoofdingang van de Waag aan de zijde van de Aalmarkt, als die boven de zijingang aan de Mandenmakerssteeg. Ook boven de ingangspoort van het Pesthuis is een reliëf van zijn hand aan te treffen en hij ontwierp de leeuw op de poort van de Burcht. Glasbergen: “Ook in Leidse kerken tref je werk van hem aan, zoals een praalgraf van Johannes Polyander Kerkhoven in de Pieterskerk en een epitaaf van burgemeester Van der Werf in de Hooglandse Kerk.”

Stadswandeling
De ruim vierhonderd pagina’s tellende biografie, waarin een groot aantal afbeeldingen van het werk van Verhulst is opgenomen, rolt 20 maart van de drukpers en is kort daarna in de boekhandel verkrijgbaar. Naast het boek wordt in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken gewerkt aan een Rombout Verhulst-stadswandeling, waarbij wandelaars aan de hand van door Verhulstkenners ingesproken audiofragmenten langs locaties worden geleid die iets met de beeldhouwer van doen hebben. Daaronder de plekken waar werk van hem te bewonderen is.

Stefan Glasbergen over zijn boek over Rombout Verhulst.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×