Inwoners en gemeenten hebben tot 31 oktober de tijd om de tegels uit hun tuinen te wippen. (Foto: NK Tegelwippen)

NK Tegelwippen gaat weer van start, regio Leiden doet ook mee

Het kampioenschap NK Tegelwippen gaat 21 maart weer van start. Inwoners en gemeenten hebben tot 31 oktober de tijd om de tegels uit hun tuinen te wippen. Daardoor ontstaat meer ruimte voor de natuur.

Met de jaarlijkse actie worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk tegels uit hun voor- of achtertuin te verwijderen. Ook aan gemeenten wordt gevraagd om meer stenen uit de openbare ruimte te halen. Vorig jaar werden in 173 gemeenten 4,5 miljoen tegels verruild voor groen. Ook in de regio Leiden namen meerdere gemeenten deel aan de actie. Wassenaar wipte zo’n 252 tegels omhoog, Leiderdorp 403 tegels en Oegstgeest haalde 6.167 tegels weg uit de gemeente.

Wateroverlast
Het verwijderen van de tegels zorgt voor vergroening in de wijken. Tegels houden hitte vast, want stenen verkoelen niet op hete dagen. Ten tweede zorgt de verstening ervoor dat hevige regenbuien niet worden opgevangen door de grond, maar op de tegels blijft liggen. Dit leidt tot wateroverlast zowel bij inwoners thuis, als in de riolen die worden overbelast. Als de grond als spons zou functioneren worden deze problemen vele malen kleiner. En als laatste reden om de stenen te wippen blijkt uit onderzoek dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op de mentale gezondheid.

Prijzen
Voordat de actie van start gaat kunnen gemeenten en inwoners zich nog aanmelden om deel te nemen aan de actie. Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp hebben zich al aangemeld voor het kampioenschap van 2024. Deze gemeenten maken kans op de prijs voor de kleine gemeenten, zo zijn er ook aparte prijzen voor middelgrote en grote gemeenten. In elk klassement ontvangt de gemeente die de meeste stenen heeft verwijderd een gouden schep en titel van ‘winnaar NK Tegelwippen’.

Meer informatie over de actie is te vinden op de website van het NK Tegelwippen. Aanmelden kan nog tot 21 maart.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×