De visverkopers op de Nieuwe Rijn moeten alsnog weg. Hun verkoopwagens zijn te breed, waardoor de brandweer er in geval van nood niet langs kan. (Foto: Chris de Waard)

Verkoopwagens moeten toch weg van marktterrein op Nieuwe Rijn

De Nieuwe Rijn is te smal voor de verkoopwagens van de visverkopers op de Leidse zaterdagmarkt. Dat blijkt uit het rapport dat de brandweer heeft opgesteld in opdracht van burgemeester Peter van der Velden. Het betekent dat de viskramen alsnog verplaatst moeten worden. Waarschijnlijk naar de Vismarkt bij het Stadhuisplein. “We kunnen de uitslag van dit veiligheidsrapport niet negeren”, zegt wethouder Fleur Spijker.

De komende maanden gaat de gemeente met een meetlint langs de verschillende marktkramen en verkoopwagens om vast te stellen welke kunnen blijven en welke moeten wijken. De brandweer heeft minimaal 3,5 meter doorrijruimte nodig in geval van calamiteiten.

Momenteel staan de viskramen in een proefopstelling. Daarbij staat er een kraam minder, waardoor meer ruimte ontstaat. Dat is echter vooral ruimte tussen de kramen. Daar kunnen mensen een visje ter plekke opeten en het zorgt voor wat meer doorstroming. “Maar het wordt er inderdaad niet breder van”, beaamt wethouder Spijker in een toelichting.

Wethouder Spijker wil voor de zomer een nieuw inrichtingsplan voor de Leidse centrummarkt klaar hebben.

Meetlint
Uit het veiligheidsrapport van de brandweer blijkt overigens dat er niet alleen een probleem is bij de visverkopers op de Nieuwe Rijn. Ook verderop is het te smal voor de brandweerwagens. Toch betekent dat volgens Spijker niet dat de markt helemaal weg moet van de Nieuwe Rijn. “Nee, dat gaan we niet doen. We gaan echt met een meetlint per plek kijken wat er kan. Soms zijn kramen of wagens te breed, maar ook straatmeubilair kan in de weg staan. De brandweer heeft het in hun rapportage bijvoorbeeld over lantaarnpalen  en vuilnisbakken. Ook gaan we kijken naar de terrassen.”

Inrichtingsplan
Voor de zomer moet er op basis van de daadwerkelijke meetgegevens een nieuw inrichtingsplan voor de markt zijn. Spijker: “We gaan dat in samenspraak met de marktcommissie doen. Misschien kan er op sommige plekken alleen een kraam in plaats van een verkoopwagen, en ook zal er wel wat geschoven gaan worden. Maar we moeten met elkaar weer in een positieve flow komen. De spanning van de afgelopen tijd moet er af.” Als de nieuwe inrichting van de markt gestalte heeft gekregen, gaat de gemeente ook helpen met de promotie van de markt.

Economie Leiden Maatschappij Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×