Actiegroep Students for Palestine roept op tot een academische boycot. (Foto's: Felix Straatsma)

Students for Palestine roept op tot academische boycot van Israëlische universiteiten

Jongeren van de actiegroep Students for Palestine hielden vrijdagmiddag een protestmars in het centrum van Leiden. Ze protesteerden tegen de academische samenwerkingsverbanden die de Universiteit Leiden met Israëlische universiteiten onderhoudt. Met spandoeken en megafoons liepen de demonstranten langs universiteitsgebouwen om op te roepen tot een academische boycot.

De studenten begonnen hun protestmars naast het Lipsius-gebouw en liepen langs het Academiegebouw via het Rapenburg in de richting van Leiden Centraal. Tientallen demonstranten deden mee. “Een academische boycot houdt in dat Universiteit Leiden de banden verbreekt met zionistische instituties die medeplichtig zijn aan de bezetting van Palestina”, legt woordvoerder Evalien uit. Als voorbeeld hiervan verwijst ze naar Israëlische universiteiten die zijn gebouwd op de Westelijke Jordaanoever. “Dat deze universiteiten daar gebouwd zijn, gaat tegen het internationaal recht in.”

Sleutelstad-verslaggever Felix Straatsma in gesprek met woordvoerder Evalien Stapper.

Verder wijst ze naar een project waarbij de Universiteit Leiden samen met Hebrew University onderzoek deed naar ‘lone wolf terrorism’. “Het probleem,” zegt ze, “is dat je als Palestijn meteen als terrorist wordt gezien zodra je je op wat voor manier dan ook verzet. Dit project ging niet zozeer echt om terrorismebestrijding, maar meer over het ontwikkelen van meer mogelijkheden om Palestijnen het leven moeilijker te maken en hen te onderdrukken.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×