Ronald Giphart gaat met Leidse studenten de invloed van AI op het schrijfproces onderzoeken. (Foto: Keke Keukelaar / De Bezige Bij)

Ronald Giphart gastschrijver aan Universiteit Leiden

Ronald Giphart is dit najaar gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Samen met studenten gaat hij enkele van zijn eigen fascinaties onderzoeken, waaronder de invloed van kunstmatige intelligentie op het schrijfproces.

Giphart (1965) debuteerde in 1992 met de roman ‘Ik ook van jou’. Andere romans van zijn hand zijn ‘Giph’, ‘Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’. Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht.

Het jaarlijkse gastschrijverschap van de Universiteit Leiden biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver van naam en zo ‘met iemand die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is’. De duur van het gastschrijverschap is in de regel drie maanden per academisch jaar.

Albert Verweylezing
Het is dit jaar de 41e keer dat het gastschrijverschap aan de Leidse universiteit wordt georganiseerd. De eerste gastschrijver was Gerard Reve. In 2023 vervulde Nicolien Mizee die rol. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, een lezing voor een breed publiek. Giphart houdt deze op donderdag 21 november 2024 in het  Academiegebouw.

Cultuur Leiden Onderwijs Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×