Parkeeroplossing Zijlkwartier en Hofje van Holtlant door gemeenteraad getorpedeerd

De gemeenteraad in Leiderdorp heeft de woede van een aantal bewoners van het Zijlkwartier op de hals gehaald. Een oplossing voor de parkeerproblemen in het Zijlkwartier en het Hofje van Holtlant werd getorpedeerd door de gemeenteraad.

“Als u de wethouder opdracht geeft om snel iets te doen, en vervolgens neemt u dat niet over als raad; dat is geen betrouwbaar bestuur. Ik vind het treurig dat we op deze manier behandeld worden’, zo sprak een van de insprekers maandagavond tijdens een politiek debat over de oplossing van de parkeerproblemen in de twee Leiderdorpse wijken. Applaus uit de zaal volgde.

De gemeenteraad verwierp in de anderhalf uur daarvoor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, trok een verkeersonderzoek in twijfel, stelde dat de participatie te smal is ingezet en de grootste partij, de LPL, liet zelfs weten dat ze ‘niet overtuigd zijn van het verhaal van de wethouder.’

LPL-raadslid Roel van Beelen was niet te spreken over het collegevoorstel om te parkeeroverlast tegen te gaan.

Wethouder Gebke van Gaal kon niets anders dan luisteren en zoveel mogelijk proberen om zorgen weg te nemen. Maar dat bleek onvoldoende. “Ik snap dat er veel vragen zijn. Die zullen wij zo goed en kwaad als het kan beantwoorden. Ik zie graag alle voorstellen tegemoet. Ik wil graag duidelijke kaders van u krijgen. Waarvan u zegt: ‘zo is het draagvlak goed’.”

Wethouder Gebke van Gaal vraagt de raad nu om duidelijke kaders voor de invoering van betaald parkeren in het Zijlkwartier en het Hofje van Holtlant.

Parkeerregulering
Het college was verzocht door de gemeenteraad om met een oplossing voor parkeeroverlast voor de wijken Zijlkwartier en Hofje van Holtlant te komen. Dat deed het college. Uitkomst volgens onderzoek van verkeersbureau Spark; voer parkeerregulering in. Dat was niet wat de gemeenteraad wilde horen. De raad zocht elk geitenpaadje om het onderzoek onderuit te halen.

De VVD refereerde aan het feit dat het onderzoek uitwijst dat de parkeerdruk op 85 procent ligt. “Dat betekent dat er bij elke honderd parkeerplaatsen er 15 leeg zijn”, zei fractievoorzitter Frank van Noort. Een van de bewoners vertelde na de vergadering dat in elke straat de parkeerdruk ruim boven de honderd procent ligt. “Hoeveel onderzoeken wilt u hebben? U bent aan het traineren. Als u het niet wilt, zegt het dan.”

Alleen PvdA-GroenLinks wil wel dat er haast wordt gemaakt met het voorstel om betaald parkeren in te voeren in de twee wijken. Alle andere partijen zien dit voorstel niet zitten en komen waarschijnlijk over twee weken met aanpassingsvoorstellen. De bewoners moeten dus opnieuw langer wachten op een oplossing voor het parkeerprobleem, en dus voor hun leefbaarheidsprobleem.

Leiderdorp Politiek Vergunningparkeren Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×