Een fossiele bladblazer. (Foto: erhii_bobyk op Freepik)

Hart voor Wassenaar wil verbod op fossiele bladblazers

Als het aan de fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar ligt zijn bladblazers op benzine vanaf volgend jaar verboden in Wassenaar. Een motie waarin Henri Hendrickx hiertoe oproept kon dinsdagavond niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Het verbod komt er dus niet. Toch is Hendrickx tevreden. Omdat hij het gebruik van de ‘vervuilende en overlastgevende apparaten’ weer even onder de aandacht van de Wassenaarse politiek kon brengen.

“Ze maken heel veel lawaai en vervuilen de wereld. Met mijn ‘hart voor Wassenaar’ maak ik mij hier zorgen over”, zegt Hendrickx tijdens zijn betoog. Wethouder Laurens van Doeveren heeft begrip voor de overlast maar wil de fossiele blazers niet op zo’n korte termijn verbieden. “Een bladblazer gaat jaren mee. Inwoners die er net een gekocht hebben mogen hem dan niet meer gebruiken en ondernemers die ze verkopen blijven met de blazers zitten. Dat is niet wenselijk”, zegt hij.


Hart voor Wassenaar fractievoorzitter Henri Hendrickx over de motie tegen fossiele bladblazers.

Marktplaats
Hendrickx, hierin bijgestaan door de lokale GroenLinks-fractie, ziet minder problemen in een snel verbod. “Op Marktplaats is hij zo verkocht. Waar het om gaat is dat we deze vervuilers uitbannen. Wist je dat een uur bladblazen dezelfde uitstoot veroorzaakt als 1700 kilometer rijden in een gemiddelde auto?”, probeerde Hendrickx de andere partijen te overtuigen van zijn punt. Hij stelde zelfs voor om de invoerdatum van een verbod op te schuiven naar 1 januari 2026, maar het mocht niet baten. Alleen GroenLinks stemde in met het voorstel van de partij van Hendrickx, waarmee het niet is aangenomen.

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×