Het eerbetoon voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. (Foto: Louis Smit)

Klein eerbetoon voor Navalny langs fietspad Merenwijk

De overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in Leiden niet vergeten, althans niet in de Merenwijk. Langs het fietspad bij het Voedselbos staat zijn beeltenis, klein maar opvallend. Het is gemaakt door wijkbewoner Hugo Broos.

“Ik heb het daar neergezet in het besef dat ik in Nederland in vrijheid mijn mening kan uiten en een statement kan maken”, zegt hij over dit eerbetoon. “In Rusland is dat helaas niet mogelijk.”

Het portret, met een sjabloon vervaardigd op hout, trekt de aandacht van voorbijgangers. “Soms zijn er zelfs mensen die er bloemen bij leggen”, vertelt Broos. Hij is werkvoorbereider van beroep en in zijn vrije tijd is hij kunstzinnig actief.

Op de rugleuning van de houten bank voor zijn huis heeft hij ook het gezicht van Navalny aangebracht. Zo ook op de skatebaan een paar straten verder.

Strafkolonie
Aleksej Navalny, een fervent criticus van president Poetin, was veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. In februari overleed hij op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een strafkolonie. Zijn dood leidde in Rusland en in de internationale gemeenschap tot grote verontwaardiging.

  • Hugo Broos bij het portret van Navalny.
    Hugo Broos bij het portret van Navalny.
  • Op de skatebaan.
    Op de skatebaan.
Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×