Wethouder Schokker startte onlangs de pilot met kabelgoten. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Proef met kabelgoten in Voorschoten

Wethouder Hubert Schokker startte dinsdag de pilot met de kabelgoten in Voorschoten. Een rijtje stoeptegels met een goot, waarin de eigenaar van een elektrische auto haar of zijn laadkabel kan neerleggen. De pilot duurt één jaar.

Inwoners met een elektrische auto die niet in de buurt wonen van een laadpaal, sluiten de laadkabel graag in hun eigen huis aan, zeker als iemand gebruik wil maken van zijn of haar eigen zonnepanelen. Maar een laadkabel op de stoep is vervelend voor bijvoorbeeld voetgangers, rolstoelen en kinderwagens. Daarom is dat niet toegestaan.

Oplossing
Met een eenjarige pilot voor kabelgoten onderzoekt de gemeente deze oplossing. Een kabelgoot wordt gevormd door een aaneengesloten strook van stoeptegels, met in het midden van iedere stoeptegel een gootje voor de laadkabel. Het gootje heeft een rubberen afdekstrip, zodat er geen vuil inkomt. De laadkabel loopt dan van het elektrische laadpunt op het eigen terrein van de deelnemer naar de elektrische auto in een openbaar parkeervak.

Verduurzamen
Wethouder Schokker sprak vandaag met een van de deelnemers van de pilot, die stroom gebruikt van zonnepanelen om de auto op te laden. “Ik ben heel blij dat we met dit relatief simpele gebaar een bijdrage kunnen leveren aan de belangrijke verduurzamingsopgave. De eerste kabelgoten zijn al aangelegd. Na het pilotjaar wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af en bepalen we of we de kabelgoot blijven aanbieden.”

Deelnemers
Maximaal tien inwoners kunnen aan de pilot deelnemen. Er zijn nog een paar plekjes over. Wie daar belangstelling voor heeft kan een berichtje sturen via www.voorschoten.nl/melding-woon-en-leefomgeving. Er zijn wel een paar voorwaarden. Het is niet bedoeld voor mensen die kunnen parkeren op eigen terrein. Ook mag er geen groenvoorziening of fietspad liggen tussen de woning en het parkeervak.

Duurzaamheid Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×