Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden. (Foto: Sleutelstad)

Basketballers ZZ Leiden op koers voor derde BNXT-titel: 'Zolang we maar allemaal heel blijven'

De basketballers van ZZ Leiden maken een goede kans om landskampioen te worden. Dat vindt voorzitter Marcel Verburg. “Als al onze spelers terug zijn van de vele blessures die we hadden, en ze blijven heel, denk ik dat we een serieuze titelkandidaat zijn.”

Na nipte uitschakelingen in de beker en de Europe Cup, ziet Verburg het nog positief in: “Dat waren hele spannende wedstrijden waarin het net de verkeerde kant op viel. Maar wij speelden met een smalle selectie, omdat we met veel blessures te kampen hadden. Inmiddels komen die geblesseerde spelers een voor een weer terug.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Marcel Verburg.

In de competitie is de zogenaamde cross border-fase begonnen. “De top-5 van Nederland speelt dan tegen de top-5 van België”, legt Verburg uit. “Op basis van die resultaten wordt een stand opgemaakt. De positie waar je eindigt, bepaalt je tegenstander in de nationale play-offs.”

Nieuwe opzet
Die play-offs zijn dan weer alleen met Nederlandse teams. “De Europese basketbalbond geeft tickets voor de Europese toernooien aan de beste teams per land”, legt Verburg uit. “Daarom moet er een losse Nederlands kampioen en Belgisch kampioen komen.” De kampioenen spelen tot slot de BNXT-finale tegen elkaar, voor de titel ‘kampioen van Nederland en België’.

De koppeling met België in de BNXT-competitie bestaat nu bijna drie jaar. De eerste twee keer won ZZ Leiden de titel. “In de eerste twee jaar was de opzet iets anders, met een ingewikkelder play-off systeem”, herinnert Verburg zich. De nieuwe opzet is van nog kortere duur. “Volgend jaar krijgen we een heel nieuwe competitie, met alle Nederlandse en Belgische teams bij elkaar. Nu is er nog een nationale en een cross border fase, maar dat verdwijnt dus volgend jaar.”

De komende maand wachten nog de beste teams van België. “Tot nu toe hebben we drie wedstrijden tegen ze gespeeld. Dat waren allemaal spannende wedstrijden, waarvan we er twee wonnen”, vertelt Verburg. Hij kijkt uit naar de komende wedstrijden. “Elke wedstrijd zal nu nipt worden, maar ik heb alle vertrouwen in een mooi eindresultaat.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×