Uit een bewonersenquête blijkt dat een meerderheid voor een vuurwerkvrije stad is. (Foto: Hans van Egdom)

Burgemeester: cultuurverandering nodig voor vuurwerkverbod

De mogelijkheden van politie en handhaving om een vuurwerkverbod voor heel Leiden in stand te houden zijn beperkt. Daarom is een cultuurverandering nodig, met de motivatie van bewoners om de jaarwisseling vuurwerkvrij te vieren. Het kan helpen als de gemeente een alternatief biedt in de vorm van een groot evenement.

Dit beeld schetst burgemeester Peter van der Velden in een brief aan de gemeenteraad om inhoud te geven aan de motie ‘Leiden maken we samen vuurwerkvrij’ die de gemeenteraad in 2018 aannam.

“Een vuurwerkverbod voor de gehele stad zou op redelijk korte termijn, over ongeveer drie jaar, kunnen worden ingesteld maar voor een daadwerkelijk vuurwerkvrije stad is nodig dat een overgrote meerderheid in de stad dit verbod steunt en naleeft”, zo schrijft hij. “Om ook voor tegenstanders van een vuurwerkverbod een nieuwe jaarwisseling te creëren, zal consistent en voor langere tijd moeten worden ingezet op cultuurverandering, al dan niet met een alternatief.”

Enquête
Uit een bewonersenquête blijkt dat een meerderheid van de respondenten voor een vuurwerkvrije stad is (75 procent), zij het dat de respons volgens Van der Velden niet geheel representatief is. Een meerderheid (69 procent) wil ook dat de gemeente een alternatief biedt, zoals een centrale vuurwerkshow.

De burgemeester noemt het handhaven van een vuurwerkverbod lastig. Voor het uitschrijven van een bekeuring is het nodig dat een boa of een politieambtenaar een overtreder op heterdaad betrapt. Hij beklemtoont dat een alternatief evenement ook  ‘uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van de hulpdiensten, veiligheid en financiële haalbaarheid’.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×