Het bord dat moet waarschuwen voor de aanwezigheid van medisch glasafval in de Zijl bij het ''hondenstrandje'. (Foto: Louis Smit)

'Vaag' bord over medisch afval naast hondenstrandje bij Merenwijk

Sinds kort moet een geel bord in de Leidse Merenwijk mensen wijzen op de aanwezigheid van medisch glasafval op de bodem van de Zijl ter hoogte van het zogenoemde hondenstrandje.

Dat strandje ligt op Teylinger grondgebied maar veel Merenwijkers wandelen daar met hun hond. Edward Marinus van de Grachtwacht, die het afval ontdekte, noemt het bord onduidelijk en niet afdoende. “Er staat nu een soort laboratoriumglas op. Een gebroken wijnglas zou duidelijker zijn. Ook zou het beter zijn als het bord dichterbij het hondenstrandje was geplaatst”, zegt hij.

Stichting Grachtwacht, die werkt aan schoon water in Leiden, ontdekte een paar jaar geleden een honderd jaar oude dumpplek van ziekenhuisafval in de Zijl. Het was afkomstig van het Academisch Ziekenhuis Leiden (nu LUMC). Ver voordat de woonwijk de Merenwijk ontstond, werd er ziekenhuisafval gedumpt. Het ging onder meer om flesjes van het difterie-vaccin, luizenkammen en injectienaalden.

“De gemeente Teylingen heeft een sanering uitgevoerd, maar vorig jaar vonden we toch nog medisch afval van het AZL. De aanwezigheid daarvan bleek ook uit een onderzoek van de provincie, maar die wilde er verder niets mee doen”, vertelt Marinus.

Wijkvereniging
Wijkvereniging Merenwijk verzocht de gemeente Leiden om plaatsing van een waarschuwingsbord, zo laat voorzitter Gerard van Hees weten. “Merenwijkse hondenbezitters en andere wijkbewoners wandelen graag in het groene gebied achter de wijk, dat van Teylingen is. We hebben de gemeente gevraagd om daarbij ook de gemeente Teylingen te betrekken”, zegt hij. “Het bord staat er nu, maar de vraag is wel of het afdoende is.”

Het bord wekt weinig enthousiasme bij de hondenbezitters op het hondenstrandje. Sommigen was het bord nauwelijks opgevallen, voor anderen is de afbeelding zonder begeleidende tekst onduidelijk en vaag. De meesten zijn wel bekend met het feit dat Teylingen een saneringsactie van het AZL-afval heeft uitgevoerd. Ze hebben een tijd hekken om het strandje zien staan. Bij enkelen bestaat de indruk dat al het afval was verwijderd, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Tentoonstelling
Wijkvereniging Merenwijk is van plan om een tentoonstelling te organiseren van het ziekenhuisafval dat de Grachtwacht in de Zijl heeft gevonden. “Dat is interessant voor iedereen die in de Merenwijk en het gebied erachter wandelt, al dan niet met een hond. Zo’n expositie kan bijdragen aan de bewustwording van afval in onze woonomgeving”, aldus wijkvoorzitter Van Hees.

  • Het bord dat door sommigen onduidelijk wordt gevonden.
    Het bord dat door sommigen onduidelijk wordt gevonden.
  • Hondenbezitter Ali Wezel op het hondenstrandje.
    Hondenbezitter Ali Wezel op het hondenstrandje.
  • Poster van de Grachtwacht met het in de Zijl gevonden ziekenhuisafval.
    Poster van de Grachtwacht met het in de Zijl gevonden ziekenhuisafval.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×