Het Suikerfeest is niet alleen een culinair festijn, maar ook een van verbondenheid. (Video: Anita Janssen)

Suikerfeest: een sprankelende afsluiting van de ramadan

Na een maand van vasten en spirituele bezinning wordt het Suikerfeest, Eid-al-Fitr, deze dagen gevierd door moslims over de hele wereld. Het markeert niet alleen het einde van de ramadan, maar ook een tijd van vreugde, samenzijn en culinaire verwennerij. In Leiden, bij bakkerij Ak-Al, gonst het al vroeg van bedrijvigheid en opwinding.

Mushab Yasir Ciftci, bakker in Leiden, deelt zijn innerlijke strijd tussen zijn verlangen om deze dag met zijn familie door te brengen en de overweldigende vraag van zijn klanten. “Ik heb nog even getwijfeld om open te gaan, want ik wilde eigenlijk de dag met mijn familie doorbrengen”, bekent hij, “maar de druk van mijn klanten was zo groot dat ik toch maar ben opengegaan en het was een gekkenhuis.”

Spirituele groei
Younes Abdaels, ondernemer in Leiden, knikt instemmend bij de herinnering aan de drukte tijdens de ramadan. Maar ondanks de hectiek van de afgelopen maand, hebben Mushab en Younes de ramadan ervaren als een tijd van spirituele groei en verrijking. “Het vasten is voor mij een moment van diepe verbinding met mijn geloof”, zegt Mushab, terwijl Younes met een knipoog toevoegt: “Tijdens die periode vallen veel mensen af, maar ik niet hoor. Omdat ik de hele dag niet eet, heb ik de neiging om extra te gaan eten na zonsondergang en vliegen de pondjes er juist aan.”

Mushab en Younes gaan allebei vroeg sluiten om het Suikerfeest met hun families te vieren. Het belooft een avond te worden met een overvloed aan heerlijke Marokkaanse en Turkse gerechten. Voor hen is het Suikerfeest niet alleen een culinair festijn, maar ook een moment van diepe verbondenheid.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×