De ex-gedetineerden worden gehuisvest aan de Spechtlaan 2 in Oegstgeest
In eerste instantie gaat het om negen cliënten die in het gebouw komen wonen. (Foto: Thomas Erents)

Zorginstelling voor ex-gedetineerden vestigt zich in Oegstgeest

Zorginstelling Diverszorg is van plan om op korte termijn te starten met een woonvorm voor ex-gedetineerden aan de Spechtlaan 2 in Oegstgeest. Dat heeft burgemeester Jaensch dinsdag aan de gemeenteraad laten weten. In eerste instantie gaat het om negen cliënten die in het gebouw komen te wonen, maar dit kan later oplopen tot 29.

“Er komen mensen te wonen die een detentieachtergrond hebben en licht verstandelijk beperkt zijn”, zegt Jaensch. Volgens de zorginstelling gaat het om ex-gedetineerden die vastgezeten hebben voor lichtere vergrijpen. Ex-gedetineerden die vastgezeten hebben voor zedenmisdrijven of andere zware vormen van criminaliteit zoals moord vallen niet onder de doelgroep. Het gaat om ex-gedetineerden die al enige tijd in vrijheid zijn gesteld. Ook is er ruimte voor andere kwetsbare mensen zonder detentieachtergrond.

Burgemeester Emile Jaensch over de plannen van Diverszorg.

“Het gaat om mensen met een wisselende indicatie. Een groot gedeelte heeft een licht verstandelijke beperking”, zegt Samantha Smith van Diverszorg. “Wat wij doen is het geven van structuur. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden of het schrijven van brieven.” De organisatie werkt samen met andere zorgverleners voor bijvoorbeeld het geven van psychologische zorg. “Maar wij richten ons primair op woonbegeleiding met alle factoren die daarbij horen doormiddel van ondersteuning in verschillende leefgebieden.”

Zorgen
Het gebouw aan de Spechtlaan is gelegen op landgoed Endegeest. In de omgeving zijn woningen en andere zorginstellingen gevestigd. Ook is er een particuliere school gevestigd op het terrein. Om zorgen van omwonenden weg te nemen gaat de gemeente vanaf de opening periodiek met de instelling in gesprek. “We kijken welke protocollen ze hanteren, wat de huisregels zijn en hoe ermee omgegaan wordt als een cliënt over de schreef gaat”, aldus de burgemeester. “Maar naast het handhaven van openbare orde en veiligheid hebben wij geen andere middelen om iets af te dwingen.”

Wanneer de eerste bewoners in het pand komen te wonen hangt af van de aanmeldingen die de instelling binnen krijgt. “Maar denk aan eind mei, begin juni”, zegt Smith.

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat ook ex-gedetineerden die net uit de gevangenis zijn vrijgelaten en nog worden gevolgd met een enkelband een plek kunnen krijgen in het pand. Dit is onjuist en was gebaseerd op eerdere plannen van de zorginstelling. Er komen alleen mensen die al langer geleden vrijgelaten zijn.

 

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×