De opening van de Hardlooproute vond woensdagochtend plaats. (Video: Brigit Disseldorp)

Groep 8 basisschool De Astronaut creëert hardlooproute voor ouderen in de wijk

Meer beweging en sport. Dat kan de Leidse Fortuinwijk wel gebruiken, vinden kinderen van groep 8 van basisschool de Astronaut. De kinderen ontdekten dat er veel senioren rond hun school wonen en dat de wijk daarom vooral voor deze doelgroep is ingericht.

Zo viel het de kinderen op dat er veel bankjes zijn om te zitten, terwijl speeltoestellen of sportattributen ontbreken. Daarom hebben ze samen met vijf studenten uit Leiden een hardlooproute van vijf kilometer gecreëerd langs het Korte Vlietpad. Met de route willen de leerlingen de wijk inclusiever maken voor jongere buurtbewoners én hopen ze de wijkbewoners te motiveren om meer te gaan bewegen. De studenten zetten zich zo vrijwillig in om iets te betekenen voor de stad.

Toen de gemeente hoorde van de plannen van de leerlingen, besloten ze deze te steunen en spuitkrijt te doneren. Zo hebben de kinderen alvast een tijdelijke route kunnen aanleggen. De gemeente is zelfs zo enthousiast over het initiatief dat ze later een officiële, permanente route gaan aanleggen én in andere wijken hardlooproutes gaan updaten.

De kinderen van de Astronaut komen voor hun omgeving in actie vanuit een project van Stichting Move. Die organisatie koppelt studenten aan kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Samen gaan ze op onderzoek uit in de buurt en bedenken, ontwerpen en realiseren plannen om hun omgeving te verbeteren. Met deze projecten, gericht op kansengelijkheid en burgerschap, wordt de kloof in de maatschappij verkleind. Dat dit hard nodig is, bleek onlangs opnieuw uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De kloof tussen arm en rijk blijft toenemen.

Leiden Onderwijs Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×