(Foto's: Maarten Mulder).

Honkbalvereniging Biënto kijkt weer omhoog na moeilijke jaren

Leidens enige honkbalvereniging Biënto hield afgelopen weekend hun open dag. Met clinics, spelletjes en gezelligheid hoopte de club nieuwsgierige bezoekers te verleiden tot een lidmaatschap. Niets nieuws onder de zon normaalgesproken, maar Biënto vierde met hun open dag ook het feit dat het na een paar heel moeilijke jaren weer gezond is en omhoog kan kijken.

De coronapandemie hakte er dermate zwaar in bij Biënto, dat de club – ooit driehonderd leden tellend – bijna op sterven na dood was en nauwelijks één team op de been kon brengen. “We moesten van bijna nul af aan weer beginnen”, beaamt Nicole van de Graaf, een van de organisatoren van de open dag.

Een nieuwe tegenslag volgde anderhalf jaar geleden, toen voorzitter en spil van de vereniging Airin van der Horst plotseling overleed. De overgebleven leden moesten opstaan om alle taken van Van der Horst over te nemen. Breedtesportcoördinator Rik van der Geest van de gemeente Leiden hielp Biënto hier mee. “Er stonden acht mensen op, die hebben met zijn allen gas gegeven en met resultaat. Ze zijn gegroeid naar vier teams, dus er zit weer muziek in.”

Goed voor Biënto, maar ook voor het honkbal in Leiden, ziet Quinlan de Windt, die namens de organisatie Extra Innings zich inzet voor het promoten van honkbal in de regio. Op de open dag coacht hij op aanstekelijke wijze geïnteresseerden bij een potje Baseball five, een simpelere variant van honkbal. “In Leiden en de regio is honkbal niet groot, dus we zijn blij met deze dag. Het liefst zien we dat elke gemeente een mooie honkbalclub heeft.”

Voorzitter Aleksej Horvat geniet van de sfeer op de open dag. Hij vertelt dat de club na jaren hard werken weer ambities kan uitspreken. “We hebben hard gewerkt om nieuw leven in de club te blazen. Daarvoor zijn we naar buiten getreden, onder meer tijdens de introductieweek voor studenten, om mensen kennis met ons te laten maken. Nu we groeiende zijn, wordt het ook belangrijk om de leden die we hebben goed te kunnen blijven ondersteunen. Met meer coaches bijvoorbeeld.”

Ondertussen hebben de blauw-gelen plezier op een zonovergoten dag. De Windt kijkt even ernstig als hij als scheidsrechter bij een oefenpotje een jonge speler uit moet geven na een vangbal. Maar al snel knipoogt hij naar de verdedigende partij en lacht hij: “Okay, je bent safe! Het gaat om lol maken vandaag, hè?”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×