Deze navigatie kiest ook voor een route door de Corbulotunnel. (Foto: ANP)

Routeplanner stuurt je nu al door tunnel die pas over paar maanden opengaat

Je stapt in je auto, stelt je navigatie in, gaat op pad en komt op een gegeven moment tot de conclusie dat je door een dichte tunnel wordt gestuurd. En dat niet vanwege werkzaamheden. Nee, de tunnel is nog nooit open geweest. Sterker nog: de opening ervan is pas over drie maanden.

Menig automobilist is de afgelopen tijd al onaangenaam verrast met een uitgestippelde route door de Corbulotunnel, die onderdeel is van de RijnlandRoute (N434). Zo is er een voorbeeld van iemand die vanuit Den Haag Leidschenveen naar Wassenaar wilde en de A4 richting Leiden op werd gestuurd, om daar door de Corbulotunnel te gaan. En ook als je van Den Haag naar Katwijk wil, kan het zijn dat je via de nog dichte N434 gestuurd wordt.

Kort samengevat komt het doordat de tunnel eigenlijk anderhalf jaar eerder open zou gaan en de navigatiesystemen daarop waren aangepast. Maar door allerlei tegenslagen, zoals een brand op het bouwterrein, werd de opening uitgesteld.

Kaarten aangepast
Volgens verkeersdeskundige Angelo van Turenhout van MAPtm krijgen de navigatiebedrijven informatie over de infrastructuur van overheden en aannemers. “Daar zit een tijdsstempel op. Ze maken de basiskaarten aan en doen de voorbereidingen. Afhankelijk van het bedrijf versturen ze maandelijks, wekelijks of dagelijks een update.”

Toen bleek dat de openstelling van de Corbulotunnel werd uitgesteld, waren de navigatiesystemen al aangepast voor gebruik van de route. En dus moest alles weer worden veranderd. Dat is veel werk, zegt Van Turenhout. “Alles is weer teruggezet en overal aangepast.” Maar dat betekent nog niet dat je navigatie je niet meer door de Corbulotunnel kan sturen.

Updaten
Een update is wel belangrijk, legt de verkeersdeskundige uit. “Zorg dat je bij je dealer je laatste kaartmateriaal krijgt. Als je dat zelf kunt: probeer dan een basisupdate te doen.” Maar is dat nu nog wel nodig, als de tunnel over drie maanden open gaat? “Er zijn veel mensen die blind varen op de navigatie, dus bij sommigen is dat wel nodig, ja.”

De provincie Zuid-Holland laat weten dat aannemer Comol5 verantwoordelijk is voor de bouwcommunicatie en reizigers. “Daar valt ook het doorgeven van wijzigingen over routeaanpassingen onder”, zegt een woordvoerder.
“Comol5 geeft op basis van de werkplanning informatie door over afsluitingen en omleidingen op bestaande wegen en over de aanleg van nieuwe wegen. Partijen met wie zij contact hebben, zijn bijvoorbeeld Google Maps, TomTom (inclusief Apple-kaarten) en Garmin.”

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×