Schetstekening van het plan. (Foto: Van Manen Architecten)

Oegstgeest trekt plan Almondehoeve op het laatste moment in: 'Wil er opnieuw naar kijken'

Een uitzonderlijke situatie tijdens de commissievergadering Ruimte van de gemeenteraad in Oegstgeest donderdag. Een plan met uitgangspunten voor nieuwbouw op de locatie van antiekwinkel Almondehoeve, werd op de dag van de discussie erover door het college ingetrokken. “De rook kwam uit mijn oren”, zegt raadslid Inge Oosterhuis (VVD).

Over de woningbouwplannen is al jaren veel te doen. Eigenlijk alle omwonenden vinden het plan te grootschalig. De geplande 160 woningen zouden niet passen in de omgeving, teveel verkeer aantrekken en ten koste gaan van groen en rust. De kritiek van omwonenden en politiek heeft verantwoordelijk wethouder Oudendijk doen inzien dat het plan aanscherping nodig heeft. Die aanscherping wordt volgende week verwacht.

De mededeling dat het stuk wat het college betreft niet klaar is voor besluitvorming viel raadsleden rauw op het dak. “Wij zijn not amused“, zegt raadslid Oosterhuis. “Wij hebben ons hier weken op voorbereid en nu krijgen we op de ochtend van de vergadering te horen dat het niet doorgaat. Zo ga je niet met je commissieleden om en zo ga je niet met je inwoners om.” Oosterhuis ziet het dan ook niet zitten om te vergaderen over een stuk dat toch ingetrokken wordt.

Niet alleen Oosterhuis is boos, ook CDA-fractievoorzitter Eibertjan Blitterswijk is niet te spreken over de gang van zaken. “Dit helpt niet om vertrouwen te krijgen bij omwonenden die toch al kritisch zijn op het plan.”

Eibertjan van Blitterswijk over de gang van zaken rond het intrekken van het plan en de bezwaren

Creatief proces
Door het verzoek van het college om het plan in te trekken was er onduidelijkheid over waar precies over gediscussieerd werd. Toch gaven partijen hun mening over de ingetrokken versie van het plan. Door het opschorten van de discussie kreeg wethouder Oudendijk niet de gelegenheid zijn overwegingen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Wel reageerde hij achteraf tegen Sleutelstad.

“Sinds het verschijnen van het stuk zijn er door veel groepen heel wat opmerkingen en aanmerkingen op gemaakt. Het ging dus om een stuk waarvan iedereen wist dat het nog aangepast zou moeten worden. Dat heb ik duidelijk gemaakt met de hoop nog nieuwe input te krijgen, om dat mee te kunnen nemen in het nieuwe stuk. Daar is een politieke draai aan gegeven van oppositie versus coalitie.”

Wethouder Oudendijk over het intrekken van de plannen en zijn ideeën voor verbeterpunten

Het besef dat het stuk aangepast moest worden kwam niet op de ochtend van de vergadering. “Dat besef heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld, ” Ik vond het wel zo netjes om aan te geven dat ik het voornemen had om het plan aan te gaan passen.” Dat dat op de ochtend van de vergadering gebeurde was te voorkomen geweest. “Maar de processen lopen dan zoals ze lopen.” De boosheid van de oppositiepartijen begrijpt de wethouder dan ook niet. “We hadden het stuk prima kunnen bepreken. En dan had ik hun feedback met alle plezier meegenomen.”

De herziening van het plan heeft voor de tegenstanders onder de omwonenden het voordeel dat er opnieuw naar hun zorgen gekeken wordt. Of dat binnen een week tot significante wijzigingen leidt betwijfelt CDA-fractievoorzitter Van Blitterswijk. “Maar hoop doet leven.”

Plannen
Een deel van de kritiek gaat over het overschrijden van het rood-voor-roodprincipe, waar er bij de sloop van gebouwen niet meer vierkante meters teruggebouwd mogen worden. In totaal zou er na de sloop van de Almondehoeve en de bouw van de nieuwe woningen bijna veertig procent meer grondoppervlak bebouwd worden.

Volgens Oudendijk heeft de ontwikkelaar daar creatieve oplossingen voor. Zo zou de parkeernorm verlaagd moeten worden en zouden appartementen minder kamers moeten krijgen. Hiermee moet het versteende grondoppervlak flink kleiner worden. Het schrappen van een hofje voor ouderen is een makkelijke manier om ruimte vrij te spelen, maar dat zien de wethouder en politieke partijen niet zitten. “Het schrappen van het hofje zou ik heel jammer vinden”, aldus Oudendijk. Maar minder woningen komen er wat betreft de wethouder niet. “Daar is heel veel behoefte aan.”

De gemeenteraad gaat volgende week opnieuw over de kwestie in het gesprek.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek Nieuwbouw Almondehoeve


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×