Steyn Voorthuis met een van de door hem gemaakte maskers. (Foto/video: Anita janssen)

Leidse maskers gaan de hele wereld over

Vanuit zijn zolderkamertje in de Leidse Stevenshof reizen de helmen en maskers van Steyn Voorthuis (37) de hele wereld over. Het begon allemaal op het vrijgezellenfeest van een vriend, jaren geleden alweer.

Voorthuis: “Die vriend had de grote wens om een rapvideo te maken. Als vriendengroep speelden we mee in zijn clip, maar omdat we vooraf niet wisten wat de lyrics zouden worden, besloten we maskers te dragen.” Steyn had de taak op zich genomen om de maskers te maken. Dat is achteraf een gouden zet gebleken.

Steyn werkt als bouwkundig consultant. Hij was van jongs af aan al creatief. “Ik heb van alles gedaan: muurschilderingen, graffiti, noem maar op.” Met het maken van de maskers voor zijn vriendengroep, werd een nieuwe hobby geboren. “Ik heb mezelf alles aangeleerd, vooral door een heleboel uit te proberen. Voor elk project gebruik ik weer andere materialen en kleuren. Het is een sport om onderdelen te zoeken.”

Zo koopt hij oude camera’s die hij vervolgens uit elkaar haalt, maar is hij ook vaak te vinden in een rariteitenkabinet. Hij pakt een masker op. “Kijk. Hier zitten leeuwenharen in verwerkt en slangenbotten.” De maskermaker is over het algemeen erg lang bezig met een masker. “Soms wel negen maanden.” Het type werk dat Steyn maakt, ook wel artwear genoemd, is populair in onder andere de dj-scene. “Maar eigenlijk is het gewoon een kunstvorm. Je kunt mijn werk dragen, maar het is er vooral om naar te kijken.”

Calvin Harris
Sinds Steyn zijn werk op social media post, wordt het door mensen van over de hele wereld gevonden. “Vooral mijn vriendin Charissa doet de social media. Zij vindt dat leuk en ze is er goed in.” Binnen een korte tijd heeft hij al meer dan vijfduizend volgers op zijn Instagram-account ripler_artwear. Steyn werkte onder andere al voor de wereld beroemde dj Calvin Harris. Zijn maskers zijn te zien in de clip Miracle.

Hij is er nuchter onder. “Ik doe niet harder mijn best voor Calvin Harris, dan voor een ander. Natuurlijk ben ik blij dat mijn werk nu wordt gewaardeerd en door veel meer mensen wordt bekeken. Dat geeft mij ook weer nieuwe kansen. O ja , ik heb ook nog een DM van Eryka Badu ontvangen die mijn werk te gek vindt, dat is natuurlijk wel heel leuk.” De maskermaker wil niet vertellen of de wereldberoemde zangeres onder ander bekend van Tyrone ook iets heeft gekocht.

In de toekomst hoopt Steyn nog een keer mee te werken aan een sciencefictionfilm. “Ik zou graag willen meedenken over hoe de karakters en het decor eruit komen te zien. Daar kan je veel fantasie bij gebruiken. Het is een extra uitdaging om iets te ontwerpen dat er tof uitziet, maar dat ook stevig en comfortabel genoeg is voor een acteur om te dragen. Maar ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind”, zo besluit hij.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×