Foto: SOEK

Nieuwe locatie SOEK op losse schroeven na kritiek op villawoningen

Of de Oegstgeester kringloopwinkel SOEK een nieuwe plek krijgt in het dorp is een stuk onzekerder geworden. De kringloopwinkel wil zich vestigen in het al jaren leegstaande tuincentrum van Van Nieuwland Tuinen, maar stuit nu op politieke weerstand.

De eigenaar wil in het tuincentrum een aantal woningen laten bouwen en was bereid de kringloopwinkel voorafgaand aan de nieuwbouw onderdak te bieden in het oude tuincentrum. De Oegstgeester coalitiepartijen toonden zich donderdag kritisch over de bouwplannen van drie woningen in het hogere prijssegment. “Het is alles of niets”, zegt de eigenaar van het tuincentrum.

Op het terrein van het tuincentrum zit geen woonbestemming en dus is de gemeenteraad aan zet om die bestemming mogelijk te maken. Het plan leek in eerste instantie in kannen en kruiken. Het college stond erachter en ook de oppositiepartijen zagen het plan wel zitten. Nu zijn bij de coalitiepartijen toch twijfels ontstaan over het plan dat door de eigen wethouder ingebracht werd. De bezwaren richten zich op de verwachte prijs van de woningen. Deze liggen in de hogere prijsklasse rond de 1 miljoen euro. De partijen hadden daar liever goedkopere woningen gezien. Een eerder plan waarbij zeven woningen in een lagere prijsklasse gebouwd werden, bleek niet mogelijk.

Beïnvloeden
Afgevaardigden van de coalitiepartijen hebben deze zorgen besproken met de initiatiefnemer van het plan, wat tot een kleine rel leidde. “Het college had al een plan naar de raad gestuurd. Daar konden de coalitiepartijen zich klaarblijkelijk niet in vinden en zij zijn toen naar de initiatiefnemer toe gegaan om te zeggen: we willen dat het plan anders wordt”, zegt Tobias van der Hoeven (CDA).

Tobias van der Hoeven over de plannen en bezwaren tegen de gang van zaken.

“Wat je dan doet is als machtsblok via informele wegen de besluitvorming beïnvloeden. En je zet de eigen wethouder buiten spel.” Niet netjes, aldus Van der Hoeven en de andere oppositiepartijen. “We vinden dat vanuit goed bestuur gezien heel verwonderlijk.” VVD-raadslid Oosterhuis: “Je zet je eigen wethouder zo in het hemd.”

Arne Jan Vos van D66 is een van de raadsleden die met de initiatiefnemer in gesprek ging. Hij betreurt het dat het gesprek als onder druk zetten gezien wordt. “We waren heel tevreden met het oorspronkelijke plan van zeven woningen en waren dan ook bedroefd dat dat niet door kon gaan en dat de woningen die daar nu komen duur zijn. Overigens hebben wij de wethouder laten weten dat we dit gesprek zouden voeren.”

Ruimte
“Bij een eerder gesprek van raadsleden met de initiatiefnemer hebben wij ruimte gevoeld dat er nog wat aan gedaan kon worden. En daarom ben ik met collega’s van twee andere partijen langs geweest om te praten over de mogelijkheden. Dat vind ik niet heel raar. Misschien was het beter als ik in mijn eentje gegaan was. Het gesprek is anders opgevat dan mijn intentie was en dat spijt mij.”

De gemeenteraad neemt later deze maand een besluit.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×