Plannen voor een Cultureel Centrum in Het Kruispunt in Voorschoten. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotens Cultureel Centrum in Kruispuntkerk stapje dichterbij

De gemeenteraad van Voorschoten is donderdagavond akkoord gegaan met de plannen om de realisatie van een Cultureel Centrum in de kerk Het Kruispunt verder uit te werken. Op de plek van het huidige bijgebouw van de Kruispuntkerk komen woningen.

Gepland worden een grote theaterzaal, ook geschikt voor film, ruimtes voor repetities, lezingen en vergaderingen en een café-restaurant met terras.

Wethouder Paul de Bruijn: “Met deze plannen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het cultuuraanbod in Voorschoten. De kerk biedt straks ruimte aan de culturele organisaties voor muziek, toneel, dans en film die nu in de Prinses Marijkelaan zijn gehuisvest. Maar ook andere organisaties kunnen van deze faciliteiten gebruikmaken. Met het nieuwe centrum willen we een verbinding leggen tussen welzijn en cultuur, en ontstaat een plek voor beleving, ontmoeting en verbinding.”

Haalbaarheid
De afgelopen maanden is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Samen met culturele organisaties is gekeken naar de wensen en eisen voor het centrum. Op basis daarvan werd een inrichtingsschets voor de kerk gemaakt. En er kwam een onderzoek naar de kosten.

Uit de studie blijkt dat er nog aan de plannen moet worden geschaafd, maar dat het mogelijk lijkt om een aantrekkelijk centrum in de Kruispuntkerk te realiseren. Ook de Voorschotense culturele organisaties zijn positief en hebben zich bereid verklaard aan de plannen mee te werken.

De politieke partijen stemden donderdagavond unaniem vóór de plannen maar drongen via een raadsbrede motie aan op meerdere evaluatiemomenten. Zo wil de raad op de hoogte worden gehouden van de kosten om niet op het laatste moment voor een voldongen feit te komen te staan. Daarnaast moet snel duidelijk worden wie het pand gaat beheren en welke afspraken er zijn om de huren betaalbaar te houden voor verenigingen.

In mei wordt een informatieavond georganiseerd om de plannen te bespreken met geïnteresseerden. De datum wordt later bekend gemaakt. Eind december neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over de ontwikkeling van de Kruispuntkerk.

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×