De winnaars van de Singelloop: Noah Schutte en Emma Houchell, allebei Leiden Atletiek. (Foto's: Emile van Aelst en Gerry van Bakel)

Noah Schutte wint Singelloop met grote overmacht, Britse debutant zegeviert bij de vrouwen

De een loopt voor lol, de ander om te winnen, en weer anderen lopen de Singelloop omdat het moet van school. De ruim vijfduizend deelnemers aan de 47e editie van deze Leidse loop hadden in ieder geval over het weer niet te klagen. Gedoodverfd winnaar bij de mannen Noah Schutte van Leiden Atletiek pakte de winst overtuigend, ver voor de concurrentie uit.

Meer dan vijfduizend startbewijzen waren er uitgereikt dit jaar. Organisator Gertjan van Geen moest zelf een reserve-pakket uit de hoge hoed toveren. “We zijn de coronadip wel te boven”, zo zeiden verschillende organisatoren van het evenement.


Verslaggeefster Gerry van Bakel maakte een reportage over de 47e editie van de Leidse Singelloop.

Ook de delegatie van de 3 October Vereeniging stond aan de start. Wel in korte broek maar met jasje en hoge hoed. “We grijpen dit jubileumjaar aan om bij allerlei evenementen aandacht te vragen voor 450 jaar Leidens Ontzet”, verklaarde voorzitter Rik Kamps vooraf aan de race. “Ik heb geen tijd in mijn hoofd, ik hoop de finish te halen met hoge hoed.”

Moeten
Verschillende scholen waren ook aanwezig met grote delegaties. Maar niet alle leerlingen hadden er zin in. “We moeten wel meedoen, het was kiezen tussen Singelloop of de 10 km tijdens de Leiden Marathon”, zeiden een paar scholieren van het Bonaventura. “Anders halen we volgend jaar ons examen niet.” Ook een groepje van de sportklas van Visser ’t Hooft zei dat deelname verplicht was, maar ze hadden er best zijn in. “We gaan knallen.”

Noah Schutte ontkende dat hij een geheim teken had afgesproken met zijn zus Babs Schutte die het startschot mocht geven. De muzikant zelf dacht ook niet dat haar broer het nodig zou hebben en daar had ze groot gelijk in. Noah Schutte kwam ruim voor de tweede loper over de finish. “Leuk om over de Leidse singels te lopen, langs het huis van mijn ouders, daar werd ik aangemoedigd door mijn oude buren. Winnen in mijn eigen stadje is altijd leuk.”

Geweldig
Bij de vrouwen was de eerste plaats voor Emma Houchell, sinds kort lid van Leiden Atletiek en nog niet helemaal de Nederlandse taal machtig. Maar ze vond de Singelloop geweldig en komt volgend jaar graag terug. “Op het laatste stuk werd ik aangemoedigd alsof ik een grote marathon aan het lopen was.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×