Marieta Baks en Rinny Kooi over muggen in de tuin. (Video: Anita Janssen en foto: Pixabay)

Heb je een tuin of een balkon dan ben je waarschijnlijk muggenkweker

In de weelderige wilde tuin van gepensioneerd bioloog Rinny Kooi in Leiden legt entomoloog Marieta Baks spullen klaar om muggen te vangen. Kortdaad loopt ze naar water bakjes in de tuin en wijst erop.

“Kijk dit zijn nu typische broedplaatsen voor muggen, ze zijn dol op stilstaand water. Veel mensen weten niet dat ze eigenlijk muggenkwekers zijn”, legt Baks uit. “Iedereen heeft wel een vergeten potje staan met een laagje water en dan slaan de kleine vampiers toe.” Want de vrouwelijke steekmuggen zijn bloeddorstig. Deze mini vampiers hebben bloed nodig om eitjes te produceren.

Baks noemt het ook wel een bloedmaaltijd. En als ze een slachtoffer hebben gevonden en bloed hebben verzamelt leggen ze na twee dagen 100 tot 150 eitjes, die eitjes leggen ze het liefst in stilstaand water, de larfjes komen uit en zijn binnen tien dagen volwassen en dan heb je ineens 150 ‘vampiers’.

Rinny Kooi weet hoe ze een muggenplaag tegen moet gaan. “Ik heb veel vogeldrinkbakjes staan en die keer ik regelmatig om. De vogels worden blij van vers water en muggen krijgen op deze manier geen kans om eitjes te leggen. Zo sla ik twee muggen in een klap, vogels blij en geen irritante prikkende zoemers.”

Baks wijst erop dat water wel belangrijk is in een duurzame tuin te hebben. “Schaf bijvoorbeeld een regenton met een kraantje aan de onderkant aan. Vang het water op. Zet de ton op een verhoging en gebruik het regenwater voor je tuin. Belangrijk is om de deksel goed af te sluiten want anders heb je alsnog last van muggen.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×