De werkzaamheden starten na de zomervakantie. (Foto: Sleutelstad)

Aanleg R-net busbaan tussen Leiden en Katwijk na de zomer van start

De Raad van State heeft de provincie Zuid-Holland groen licht gegeven voor de aanleg van de R-net-busbaan tussen Leiden en Katwijk. De werkzaamheden starten na de zomervakantie.

De nieuwe vrijliggende busbaan loopt vanaf eind 2026 langs de N206 ir. G. Tjalmaweg en door de Duinvallei in Katwijk. De Raad van State wees vandaag een voorlopige voorziening en beroep tegen de aanleg van de busbaan af. Dat was ingediend door omwonenden.

De start van de werkzaamheden stond gepland voor begin maart van dit jaar. Dat werd uitgesteld doordat enkele bewoners beroep op het provinciaal inpassingsplan (PIP) in stelden en een voorlopige voorziening aanvroegen. Eerder vandaag heeft de Raad van State dit beroep ongegrond verklaard en de voorlopige voorziening afgewezen.

De provincie gaat nu samen met aannemer Boskalis en de gemeente Katwijk aan de voorbereiding van de werkzaamheden en een gedetailleerde planning werken. Behalve de aanleg van de busbaan met drie haltes, starten na de zomer ook de werkzaamheden voor het fiets- en wandelviaduct Broekweg, de fietstunnel onder de N206, de geluidsschermen langs de wijk Tranendal en de nieuwe groenstructuur langs de Duinvallei. Ook zal groot onderhoud aan de N206 in de Duinvallei in dezelfde periode uitgevoerd worden. Hierop vooruitlopend voert de provincie voor de zomer al enkele bodemonderzoeken en archeologisch onderzoek uit.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen noemt de nieuwe busbaan een flinke verbetering voor het openbaar vervoer tussen Leiden en Katwijk. “Ik begrijp zeker de zorgen van een aantal bewoners uit Katwijk over de overlast van de N206, maar de oplossing ligt niet in het tegenhouden van de busbaan en de geluidsschermen.”

Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×